Pokazuje 1 - 3 z 3 elementów
Pokazuje 1 - 3 z 3 elementów

Wałki do ciasta

Podczas przygotowania różnorakich wypieków lub pizzy należy często przygotować ciasto. Musi być one rozwałkowane na odpowiednią grubość oraz być cienkie i elastyczne. Właśnie do tej czynności przydadzą się nam znane wałki do ciasta.

Wykorzystywane materiały do produkcji wałków do ciasta.

Wałki do ciast to przyrządy, które towarzyszą nam już od wielu lat. Dlatego większość producentów zdecydowało się na ulepszenie swoich wyrobów i w ten sposób w naszym sklepie internetowym mogą Państwo znaleźć produkty wykonane ze:

  • Stali nierdzewnej.
  • Drewna.

Drugi materiał dobrze jest znany naszym babcią oraz mamą. Bardzo wiele osób lubi tego typu wałki, ponieważ są one tradycyjne i przypominają im młodzieńcze lata. Charakteryzuje się on również prostotą utrzymania jego higieny oraz może stanowić nawet element dekoracyjny.

Jednak coraz bardziej do głosu dochodzą produkty wykonane ze stali nierdzewnej. Wynika to z faktu, że ciasta do nich nie przywiera i jest je o wiele łatwiej rozwałkowywać. Prosto jest także je wyczyścić i są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne.

Nowoczesne rozwiązania w wałkach do ciast.

Osoby posługujące się pierwszymi wałkami do ciasta wiedzą, iż wyrabianie nimi ciasta było dość nie poręcze. Spowodowane to było faktem, iż do obrócenia przyrządu trzeba było użyć znacznej siły. A wszystko to przez brak jakichkolwiek łożysk lub tulei w starszych konstrukcjach. Producenci jednak bardzo szybko naprawili swoje błędy i w tym momencie w wałkach montowane są tuleje ślizgowe bądź łożyska kulkowe. Dzięki nim praca jest o wiele łatwiejsza i przyrząd lekko się obraca.

Przepych wałków do ciasta.

Wałki do ciasta praktycznie oferowane są przez każdego dostawce sprzętu gastronomicznego. Co za tym idzie, znajduje się ich na rynku dość duża ilość. Tutaj powstaje pytanie: Który produkty wybrać dla siebie. Podpowiemy Wam, jakie parametry w takim rozwiązaniu występują. Dzięki temu będziecie w stanie wybrać odpowiedni pod siebie. Tak, więc do dzieła!

  • Długość całkowita wałka – wartość ta pozwoli określić, jak dużą przestrzeń będzie zajmowało narzędzie oraz ile miejsca będziecie musieli posiadać, aby nim swobodnie pracować. Co za tym idzie warto przed zakupem sprawdzić wielkość naszego stanowiska pracy
  • Długość powierzchni wałkującej – liczby te mówią o tym jak dużą ilość ciasta będziecie mogli rozwałkować podczas jednego pociągnięcia.
  • Waga – cukiernicze, kucharze lub osoby przygotowujące pizzę swoje wałki dzierżą w reku kilka godzin dziennie. Dlatego dla nich każdy gram może mieć ogromne znaczenie.
  • Obecność tulej – jak już wspominaliśmy wcześniej, tuleje odpowiadają zmniejszenie siły używanej do rozwałkowywania. W przypadku, gdy interesujący nas produkt nie posiada takich elementów odradzamy jego zakup.
  • Materiał wykonania – surowiec, z którego powstał wałek na dość duże znacznie. Wpływa on między innymi na to, czy przyrząd można zmywać w zmywarkach. Warto przy wyborze mieć do na uwadze.

Wałki do ciasta to twoi przyjaciele!

Klienci, którzy na co dzień pracują w cukierniach lub pizzeriach, muszą ciągle rozwałkowywać ciasto. Dlatego warto kupić sobie odpowiedni wałek do ciasta służący przez długie lata oraz ułatwiający pracę. W swojej ofercie posiadamy wyroby od sprawdzonych dostawców.

Wałki do ciasta
Menu

Informacja

Tagi