Wałkownice do ciasta
W pizzeriach, pierogarniach lub włoskich restauracjach dobrze przygotowane ciasto to podstawa. Aby wykonać je prawidłowo, możemy, wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą odpowiedniej maszyny. Pierwszy sposób jest bardzo długotrwały a do tego niepowtarzalny. Dlatego my zachęcamy Państwa do zapoznania się z drugą opcją, jaką są wałkownice do ciasta.
Czym jest wałkownica do ciasta na pizzę?
Jak sama nazwa mówi, elektryczna wałkownica do ciasta służy do jego rozwałkowywania. W ten sposób możemy przygotować placek na pizzę, makaron lub pierogi. Podczas samego procesu ciasto się nie nagrzewa. Efekt ten można było uzyskać poprzez zastosowanie nieprzywierającej powłoki na wałkach. Nie podnoszenie temperatury masy jest bardzo istotne, ponieważ tylko wtedy placek nie zmieni swoich właściwości. Będzie on posiadał taką sama konsystencje i lepkość jak w czasie wyrobienia. Tak, więc sami możecie zauważyć, że wykorzystanie maszyny do wałkowania ciasta gwarantuje Wam jedną rzecz. Powstanie najlepszego placka, który jest sukcesem podczas przygotowywania wielu dań.
Ilość wałków w wałkownicy do ciasta ma znaczenie.
Chcąc zakupić wałkownicę do ciasta, mogą Państwo natrafić na urządzenia z różną ilością wałków. Służą one do rozwałkowywania ciasta. W naszej ofercie posiadamy maszyny wyposażone w jeden albo dwa wałki. Pierwsze urządzenia charakteryzują się jedną rzeczą. Tym, iż może istnieć potrzeba przepuszczenia ciasta jeszcze raz przez maszynę do wałkowania ciasta. Ponieważ będzie ono nie dokładnie wyrobione. Wynika to z faktu, iż maszyna nie jest w stanie za jednym cyklem rozwałkować ciasta. Szczególnie o dużej grubości. Natomiast w drugim produkcie nie ma tego problemu. Spowodowane jest to tym, że ciasta musi przejść przez większą ilość przedmiotów do wyrabiania. Co za tym idzie, proces ten jest lepiej wykonywany. Dlatego produkty z jednym wałkiem polecamy mniejszym lokalom gastronomicznym. Z dwoma wszędzie tam gdzie wyrabia się dużo ciasta.
Co jest potrzebne, aby wałkownica do ciasta działała prawidłowo?
Tak naprawdę do poprawnego działania elektrycznej wałkownicy do ciasta niezbędne jest tylko odpowiednie zasilanie. Prezentowane tutaj rozwiązania mogą być podłączone do instalacji 230 V lub 400 V. Dlatego przed zakupem należy upewnić się, którą z nich posiadamy w swoim lokalu gastronomicznym. Pomoże to w uniknięciu przykrych sytuacji związanych ze złym doborem maszyny. Również zależy sprawdzić, w jakiej kondycji są kable. Urządzenia te są w stanie pobrać duże ilości energii. Co za tym idzie, musimy być pewni, sprawności instalacji elektrycznej. Szczególnie miejscu, gdzie ma pracować urządzenie.
Rodzaje profesjonalnych wałkownic do ciasta.
Profesjonalne wałkownice do ciasta wykorzystywane są do formowania różnych placków. Zdajemy sobie z tego dość dobrze sprawę. Dlatego staramy się poszerzać naszą ofertę tychże maszyn. Z tego też względu odnajdziecie tutaj:
- Wałkownice do ciasta pionowe - chyba najczęściej spotykany rodzaj maszyn. Będziecie w nim w stanie przygotować mniejsze placki. Również charakterystyczne dla nich jest stosunkowo duża wysokość.
- Wałkownice do ciasta poziome (horyzontalne) - dopiero nie dawno wprowadzone produkty. Ich dużą zaletą są dłuższe wałki od wyżej przedstawionych rozwiązań. Posiadają one także mniejsza wysokość, co dla niektórych osób może mieć także znaczenie.
- Wałkownice do ciasta taśmowe - rozwiązanie przeznaczone dla ściśle określonych klientów. Mowa tutaj o osobach, które rozwałkowują dużą ilość ciasta. W urządzeniach tych wystarczy wrzucać porcje masy na taśmę. Automatycznie zostaną one przetransportowane do wnętra maszyny i rozgniecione.
Czyje wałkowarki do ciasta zakupić?
Nie ukrywamy, że pytanie to dość często pada podczas zakupu wałkowarek do ciasta. W sumie nie ma, co się temu dziwić! Chcemy przecież zakupić dobre produkty. Dlatego dopytujemy o takie rzeczy sprzedawcy. Do popularnych producentów tego typu wyposażenia pizzerii zaliczamy:
- Hendi.
- Stalgast.
- Resto Quality.
Wyżej wymienione przedsiębiorstwa istnieją już wiele lat na rodzimym rynku. Podczas tego okresu sprzedaliśmy kilkanaście ich urządzeń. Klienci są z nich zadowoleni. Mało tego niejednokrotnie wracają w celu zakupienia kolejnym. W związku z tym śmiało możecie się decydować na wałkowarki do ciasta właśnie od nich.
Czy wałkownice do ciasta są potrzebne?
Wałkownice do ciasta to produkty ułatwiające tworzenie gotowych placków. Mało tego wykonują one to szybciej i dokładniej niż człowiek. W związku z tym oszczędzą Państwo pieniądze, a maszyny szybko się zwrócą. Naszym zdaniem urządzenia te powinny gościć wszędzie tam, gdzie przygotowuje się makarony, pierogi lub pizze. To przecież właśnie tam niezbędne są duże ilości dokładnie wyrobionej masy. Do tego jeszcze w dość krótkim czasie. Wymagania te mogą zostać spełnione tylko i wyłącznie przez przedstawione tutaj maszyny.