Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu !
na stronę
Pokazuje 1 - 30 z 75 elementów

Pakowarki próżniowe

Pakowarki próżniowe gastronomiczne to coraz częściej występujące urządzenia w profesjonalnych i nowoczesnych kuchniach oraz domowych gospodarstwach. Przy użyciu tych maszyn oraz odpowiednich worków do pakowarek można przedłużyć żywotność i zachować świeżość produktów zapakowanych próżniowo. Zachęcamy do zapoznania się z ofertą tych przedmiotów.

Czym jest pakowarka próżniowa gastronomiczna?

Pakowarki próżniowe gastronomiczne to maszyny, które odsysają powietrze z worków i na ich końcu tworzą zgrzew. Takie pakowanie sprawia, iż produkty znajdujące się w środku mogą być dłużej przechowywane bez konieczności ich mrożenia oraz nie tracą wartości odżywczych, zachowują swoją świeżość i walory odżywcze takie jak smak i zapach. Bez względu na to, jak zbudowana jest maszyna, musi ona posiadać na swoim wyposażeniu pompę oraz listwę zgrzewającą pokrytą teflonem. Wspomniany na ostatnim miejscu materiał powoduje łatwiejsze oderwanie worka po procesie zgrzewania.

Rodzaje pakowarek próżniowych gastronomicznych.

Na rynku możemy rozróżnić dwie grupy pakowarek: pakowarki próżniowe komorowe oraz pakowarki próżniowe listowe (bezkomorowe). Pierwsza grupa maszyny, jak sama nazwa mówi, charakteryzuje się tym, iż ma odpowiednie miejsce, gdzie umieszczamy worek wraz z produktem. Ten typ stosowany jest w profesjonalnych zastosowaniach takich jak lokale gastronomiczne bądź sklepy, w których posiadamy stoiska wędliniarsko-mięsne. Wynika to z faktu, iż są one poręczniejsze oraz codzienne użytkowanie jest tańsze.

Natomiast pakowarka gastronomiczna listwowa przeznaczone jest do użytkowania w mniejszych punktach handlowych lub do użytku domowego. Pakowane produkty znajdują się na zewnątrz maszyny w worku moletowanym, a jej jeden brzeg leży na grzałce, który poddawany jest procesowi wypompowaniu powietrza i zgrzaniu worka. Zajmuje ona o wiele mniej miejsca i służą do pakowania mniejszych produktów.

Solidne wykonanie pakowarek próżniowych gastronomicznych.

Prezentowane tutaj pakowarki próżniowe gastronomiczne to solidne urządzenia mogące służyć długie lata w profesjonalnych, jak i domowych zastosowaniach. Ich obudowy zostały wyprodukowane z tworzywa ABS lub stali nierdzewnej. Takie wykonanie na pewno uchroni produkty przed rdzą oraz uszkodzeniami mechanicznymi.

We wnętrzach pakowarek próżniowych gastronomicznych znajdują się pompy próżniowe tłokowe lub olejowe o wysokim ciśnieniu. Ich wydajność zapewnia szybkie i dokładne wypompowanie powietrza. To natomiast daje gwarancje usunięcie wszystkich bakterii, które mogłyby zagrozić przechowywanym produktom.

Bardzo istotne jest również to, iż listwy zgrzewające pakowarek próżniowych gastronomicznych zostały pokryte teflonem. Pozwala on na bezproblemowe oderwanie worka po jego zgrzaniu. Już nigdy go nie rozerwiesz podczas procesu wyjmowania.

Wartym podkreślenia jest także fakt, iż obsługa prezentowanych tutaj rozwiązań jest bardzo prosta. Wszystko to dzięki zastosowaniu elektrycznych guzików, wyświetlaczy LED oraz manometrów. Wszystkie one pozwalają w łatwy sposób przygotować maszynę do pracy i wykonać poprawnie pakowanie próżniowe. Na pewno nie będziesz miał problemów z ich obsługą!

Nie zapomnij o tych parametrach kupując pakowarkę próżniową gastronomiczną!

Kupując pakowarkę próżniową gastronomiczną, każdy chciałby wybrać jak najlepszy model. Nic w tym dziwnego, ponieważ wydajemy na to urządzenie ciężko zarobione pieniądze. By nie popaść w kłopoty, warto porównać następujące parametry:

  • Wymiary pakowarki próżniowej gastronomicznej – długość, szerokość i wysokość te trzy liczby określą nam powierzchnie, jaką potrzebujemy, aby swobodnie pracować z maszyną.
  • Długość listwy zgrzewającej – mówi nam ona, na jakiej przestrzenie będzie wysysane powietrze z worka. Prócz tego determinuje ona także maksymalną długość worka, jaką będziemy mogli użyć.
  • Ilość grzałek zgrzewających – to właśnie one mają bezpośredni styk z pakowanym produktem. Większa ich ilość w pakowarkach próżniowych gastronomicznych zapewnia mocniejsze połączenie oraz szczególność.
  • Wydajność pompy w pakowarce próżniowej – parametr ten określa, ile powietrza w ciągu jednej minuty będzie w stanie wyciągnąć maszyna, co za tym idzie decyduje on także o długości całego procesu.
  • Rodzaj pakowanego produktu – pakowarka próżniowa gastronomiczna większości producentów będzie dobrze się spisywała, podczas gdy umieścimy w niej produkty spożywcze bądź techniczne. Niestety duża część modeli nie nadaje się to wykorzystania z płynami. Należy o tym pamiętać.

Po przeanalizowaniu wyżej wymienionych informacji możecie stwierdzić, że pakowarkę próżniową gastronomiczną opisuje wiele parametrów. Jednak zapoznanie się z nimi wszystkimi umożliwi Wam wybór optymalnego rozwiązania.

Dla kogo są pakowarki próżniowe?

Pakowarki próżniowe przeznaczone są dla osób, które chcą wdrożyć przechowywanie produktów w workach próżniowych bez ich mrożenia. Dzięki takiemu sposobowi Wasza żywność będzie dłużej świeża oraz nie straci swoich wartości odżywczych. Najczęściej kupowane są do pakowania w sklepach lub kuchniach branży gastronomicznej wędlin, serów lub ryb. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby ich używać w warunkach domowych. Tam również sprawdzą się one znakomicie! Dlatego nie czekaj i zakup profesjonalne urządzenia w niewielkiej cenie. Na pewno posłużą Ci one długie lata.