Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu !
na stronę
Pokazuje 1 - 30 z 49 elementów

Gałkownice i porcjonery

W kuchni, restauracji, kawiarni lub lodziarni zdarzają się sytuacje, iż musimy podać idealnie okrągłe porcje. Mało tego ilość gotowego dania za każdym razem musi być taka sama, odmierzając różne gramy z jednego litra lodów lub innego produktu, ponieważ możemy narazić się na niezadowolenie klientów. Tak naprawdę wykonanie tego procesu dobrze w ręczny sposób jest niemożliwe! Tutaj właśnie przychodzą z pomocą gałkownice i porcjonery.

Wykorzystanie gałkownic i porcjonerów.

Wbrew pozorom gałkownice i porcjonery mogą być o wiele bardziej uniwersalne, niż na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać. Głównie kojarzymy je z lodziarni. To właśnie tam służą one do podawania idealnie okrągłych lodów gałkowych. Dzięki nim proces przygotowania zmrożonego deseru jest łatwiejszy i mamy pewność, iż każdy klient dostanie kulkę o tej samej wielkości.

Jednak prócz wyżej wymienionego lokalu urządzenia te również dobrze spiszą się w kuchniach restauracyjnych oraz domowych. Za ich pomocą będziemy mogli w szybki i prosty sposób podzielić ziemniaki pomiędzy naszych gości bez obawy o to, iż ktoś dostanie za mało lub za dużo. Właśnie one pomogą nam uniknąć niemiłych sytuacji w porcjowaniu Pure.

Również gałkownice i porcjonery znajdą swoje zastosowanie w kuchni azjatyckiej. Pomogą nam one formować idealne kulki ryżowe świetnie wyglądające na talerzu gości. Każda osoba, która próbowała dokonać tego ręcznie, wie, jaki to ciężki proces.

Jak mogą Państwo zauważyć przyrządy przedstawione w tej kategorii to uniwersalne przybory niezbędne w wielu sytuacjach.

Na czym należy się skupić przy wyborze gałkownic i porcjonerów?

Przede wszystkim powinniśmy się zastanowić, z jakiego materiału zostały wytworzone gałkownice oraz porcjonery.  Na naszym sklepie internetowym znajdą Państwo produkty ze stali nierdzewnej oraz aluminium. Dlaczego ważny jest fakt, z czego wykonane są nasze przyrządy? Należy pamiętać, iż urządzenia wykonane ze stali można myc w zmywarkach a aluminiowe już nie. Aspekt ten może być ważny dla właścicieli dużych lodziarni, kawiarni oraz restauracji.

Warto także zadbać o to, aby produkty, które chcemy kupić, posiadały gumowe uchwyt. To właśnie one zapewnią niewypadanie gałkownicy z rąk osoby obsługującej. Taki przypadek może nić miejsce, jeśli rękojeść jest cała z metalu.

Jednak przede wszystkim trzeba zapytać sprzedawcę, ile wynosi pojemność danej gałkownicy lub porcjonera. Wartość ta określa, ile porcji będziemy w stanie uzyskać z jednego litra lodów bądź innego produktu. Najczęstsze spotykane wartości to: 1/4l, 1/8l, 1/10l, 1/12l, 1/16l, 1/20l, 1/24l, 1/30l, 1/36l, 1/40l, 1/50l, 1/60l i 1/100l. Tak jak można zauważyć, rozpiętość jest dość duża, ale pozwoli to wybrać odpowiedni przyrząd do nakładanie różnych potraw.

Gałkownice i porcjonery jak uniwersalne produkty.

Gałkownice i porcjonery to uniwersalne rozwiązania stosowane w wielu sytuacjach. Dlatego warto posiadać, choć jeden taki egzemplarz na wyposażeniu swojej restauracji, baru lub lodziarni. Dzięki nim zawsze nałożycie takie same porcje Waszych klientom.