Gałkownice i porcjonery
W kuchni, restauracji, kawiarni lub lodziarni zdarzają się sytuacje, iż musimy podać idealnie okrągłe porcje. Mało tego ilość gotowego dania za każdym razem musi być taka sama. Nie ważne czy odmierzamy różne gramy z jednego litra lodów lub innego produktu. Gdy tak nie będzie, możemy narazić się na niezadowolenie klientów. Tak naprawdę wykonanie tego procesu dobrze w ręczny sposób jest niemożliwe! Tutaj właśnie przychodzą z pomocą gałkownice i porcjonery.
Wykorzystanie gałkownic i porcjonerów.
Wbrew pozorom gałkownice do lodów mogą być o wiele bardziej uniwersalne, niż na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać. Głównie kojarzymy je z lodziarni. To właśnie tam służą one do podawania idealnie okrągłych lodów gałkowych. Dzięki nim proces przygotowania zmrożonego deseru jest łatwiejszy. Prócz tego mamy pewność, iż każdy klient dostanie kulkę o tej samej wielkości.
Jednak prócz wyżej wymienionego lokalu urządzenia te również dobrze spiszą się w kuchniach restauracyjnych oraz domowych. Przy pomocy gałkownicy do ziemniaków będziemy mogli w szybki i prosty sposób podzielić bulwy pomiędzy gości. Bez obawy o to, iż ktoś dostanie za mało lub za dużo. Właśnie one pomogą nam uniknąć niemiłych sytuacji w porcjowaniu Pure.
Również gałkownice do ryżu znajdą swoje zastosowanie w kuchni azjatyckiej. Pomogą nam one formować idealne kulki z tego zboża świetnie wyglądające na talerzu gości. Każda osoba, która próbowała dokonać tego ręcznie, wie, jaki to ciężki proces.
Jak mogą Państwo zauważyć przyrządy przedstawione w tej kategorii to uniwersalne przybory. Niezbędne są one w wielu sytuacjach.
Na czym należy się skupić przy wyborze gałkownic do lodów?
Przede wszystkim powinniśmy się zastanowić, z jakiego materiału zostały wytworzone gałkownice do lodów i ziemniaków. Na naszym sklepie internetowym znajdą Państwo produkty ze stali nierdzewnej oraz aluminium. Dlaczego ważny jest fakt, z czego wykonane są nasze przyrządy? Należy pamiętać, iż urządzenia wykonane ze stali można myc w zmywarkach a aluminiowe już nie. Aspekt ten może być ważny dla właścicieli dużych lodziarni, kawiarni oraz restauracji.
Warto także zadbać o to, aby produkty, które chcemy kupić, posiadały gumowe uchwyty. To właśnie one zapewnią niewypadanie gałkownicy z rąk osoby obsługującej. Taki przypadek może nić miejsce, jeśli rękojeść jest cała z metalu.
Jednak przede wszystkim trzeba zapytać sprzedawcę, ile wynosi pojemność danej gałkownicy gastronomicznej. Wartość ta określa, ile porcji będziemy w stanie uzyskać z jednego litra lodów bądź innego produktu. Najczęstsze spotykane wartości to:
- 1/4 l,
- 1/8 l,
- 1/10 l,
- 1/12 l,
- 1/16 l,
- 1/20 l,
- 1/24 l,
- 1/30 l,
- 1/36 l,
- 1/40 l,
- 1/50 l,
- 1/60 l
- 1/100 l.
Tak jak można zauważyć, rozpiętość jest duża. Pozwoli to wybrać odpowiednią gałkownicę do nakładania różnych potraw.
Profesjonalne porcjonery do lodów i ziemniaków jako uniwersalne produkty.
Profesjonalne porcjonery do lodów i ziemniaków to wszechstronne rozwiązania stosowane w wielu sytuacjach. Dlatego warto posiadać, choć jeden taki egzemplarz na wyposażeniu kawiarni, cukierni lub lodziarni. Dzięki nim zawsze nałożycie takie same porcje Waszych klientom.