Większość lokali gastronomicznych, ale także sklepowych posiada na swoim wyposażeniu urządzenia chłodnicze takie jak lady chłodnicze lub witryny cukiernicze. To właśnie w tych maszynach przechowuje się produkty łatwo psujące się. Jednak nie można ich umieścić bezpośrednio na elementach znajdujących się w środku, ponieważ jest to niehigieniczne. Wówczas trzeba zastosować różnorodne pojemniki gastronomiczne GN.
Pojemniki GN zostały stworzone po to, aby w łatwy, ale przede wszystkim higieniczny sposób magazynować oraz eksponować towary. Tego typu produkty znajdują swoje szerokie zastosowanie w gastronomii, ale także obiektach sprzedażowych. Można je użytkować w urządzeniach chłodniczych, o czym wspominaliśmy wyżej, ale także w piecach konwekcyjno-parowych, bemarach i wiele innych maszynach.
W ich wnętrzach umieszczane są różne produkty, ale do tych najbardziej popularnych zaliczamy:
Tak jak sami widzicie, pojemniki gastronomiczne GN są dość uniwersalnymi opakowaniami i praktycznie spotkacie je w wielu gałęziach życia codziennego.
Część osób zastanawia się, co oznaczają literki GN przy słowie pojemniki. Tak naprawdę skrót ten wywodzi się z języka angielskiego (Gastro Norm) i oznacza standard wielkości. Jest on stosowany na masową skalę przez producentów sprzętów gastronomicznych. Tak prezentują się wymiary poszczególnych pojemników GN:
Dzięki tym oznaczeniom macie pewność, iż pojemniki gastronomiczne GN z różnych źródeł zawsze będą posiadały dokładnie te same wymiary.
Ze względu na szerokie zastosowanie pojemników GN producenci używają różnych surowców do ich produkcji. W sklepie internetowym Doris możecie zakupić:
Pojemniki gastronomiczne GN to pudełka o bardzo szerokim zakresie zastosowania. W związku, z czym będą one przydatne w każdym lokalu gastronomicznym, jak i sprzedażowym. Możecie przechowywać, ale także prezentować w nich swoje wyroby. Jeżeli ich jeszcze nie posiadacie, to nie zwlekajcie i zakupcie je w sklepie internetowym Doris.