Pojemniki GN
Większość lokali gastronomicznych, ale także sklepowych posiada na swoim wyposażeniu urządzenia chłodnicze. Mogą to być lady chłodnicze lub witryny cukiernicze. To właśnie w tych maszynach przechowuje się produkty łatwo psujące się. Jednak nie można ich umieścić bezpośrednio na elementach znajdujących się w środku, ponieważ jest to niehigieniczne. Wówczas trzeba zastosować różnorodne pojemniki GN.
Zastosowanie pojemników gastronomicznych GN.
Pojemniki GN zostały stworzone do magazynowania oraz eksponowania towaru. Możecie to zrobić w łatwy, ale przede wszystkim higieniczny sposób. Tego typu produkty znajdują swoje szerokie zastosowanie w gastronomii, ale także obiektach sprzedażowych. Można je użytkować w urządzeniach chłodniczych, o czym wspominaliśmy wyżej. Jednak także w piecach konwekcyjno-parowych, bemarach i wiele innych maszynach.
W ich wnętrzach umieszczane są różne produkty, ale do tych najbardziej popularnych zaliczamy:
- Mięsa.
- Wędliny
- Wyroby garmażeryjne.
- Owoce.
- Sery.
- Warzywa
Tak jak sami widzicie, pojemniki gastronomiczne GN są dość uniwersalnymi opakowaniami. Praktycznie spotkacie je w wielu gałęziach życia codziennego.
Co oznaczają liter GN?
Część osób zastanawia się, co oznaczają literki GN przy słowie pojemniki. Tak naprawdę skrót ten wywodzi się z języka angielskiego (Gastro Norm) i oznacza standard wielkości. Jest on stosowany na masową skalę przez producentów sprzętów gastronomicznych. Tak prezentują się wymiary poszczególnych pojemników GN:
- GN 1/1: 530 x 325 mm
- GN 1/2: 325 x 265 mm
- GN 1/3: 325 x 176 mm
- GN 1/4: 265 x 163 m
- GN 1/6: 176 x 162 mm
- GN 1/9: 108 x 176 mm
- GN 1/12: 132 x 108 mm
- GN 2/1: 650 x 530 mm
- GN 2/3: 354 x 325 mm
- GN 2/4: 162 x 530 mm
Oznaczania te mocno ułatwiają pracę. Zapewniają ono to, że pojemniki GN zawsze będą miały te same wymiary. Nie ważne, z jakich źródeł zostaną zakupione.
Materiały użyte do produkcji pojemników GN.
Ze względu na szerokie zastosowanie pojemników GN producenci używają różnych surowców do ich produkcji. W sklepie internetowym Doris możecie zakupić:
- Pojemniki gastronomiczne GN ze stali nierdzewnej – Najbardziej wytrzymałe pojemniki. Stosowane są między innymi w szpitalach. Spełniają one wyśrubowane przepisy dotyczące kontaktu z żywnością.
- Pojemniki gastronomiczne GN z Tritanu BPA Free – Posiadają one doskonałą odporność na uderzenia. Są także bardzo wytrzymałe. Idealnie sprawdza się podczas prezentacji różnych produktów.
- Pojemniki GN do wysokich temperatur – Ich nie wątpliwie zaletą jest wytrzymałość na duże temperatury. Dlatego wykorzystuje się je w różnych podgrzewaczach oraz bemarach.
- Pojemniki GN z poliwęglanu – Posiadają one podobne właściwości jak pudełka z Tritanu. Jednak tutaj mogą Państwo wybierać pomiędzy kolorem przezroczystym, czarnym oraz białym.
- Pojemniki gastronomiczne GN z polipropylenu – Polipropylen nie jest najtrwalszym materiałem. Jednak posiada on przezroczysty kolor. Sprawdzi się podczas ekspozycji różnych towarów.
- Pojemniki GN z porcelany – do ich produkcji zastosowano najwytrzymalszą porcelanę na rynku. Charakteryzują się wysoką estetyką. Posiadają czystą białą barwę.
Pojemniki GN ze stali nierdzewnej czy inne?
Tak jak przedstawiliśmy wyżej pojemniki GN ze stali nierdzewnej to nie jedyny wybór. Tego typu rozwiązania wytwarzane są naprawdę z wielu innych materiałów. Wybór odpowiedniego z nich tak naprawdę zależy od tego, do czego chcemy je wykorzystać. Tak więc w pierwszej kolejności musicie zdefiniować Wasze wymagania. Wówczas zakup odpowiedniego produktu będzie dla Was łatwy.
Uniwersalne pojemniki GN.
Pojemniki gastronomiczne GN to pudełka o bardzo szerokim zakresie zastosowania. W związku, z czym będą one przydatne w każdym lokalu gastronomicznym, jak i sprzedażowym. Możecie przechowywać, ale także prezentować w nich swoje wyroby. Jeżeli ich jeszcze nie posiadacie, to nie zwlekajcie i zakupcie je w sklepie internetowym Doris.