Piece do pizzy
Nie od dziś wiadomo jedną rzecz. Że prócz dobrego ciasta i wyśmienitego kucharza do przygotowania pizzy jest potrzebne coś jeszcze. Mianowicie odpowiedni piec do pizzy. To właśnie w jego wnętrzu będzie podgrzewane ciasto oraz tam nabierze ono odpowiedniego smaku. W kategorii tej znajdują się profesjonalne urządzenia do każdej pizzerii lub innego lokalu gastronomicznego.
Piec do pizzy elektryczny czy gazowy?
Wiele osób zadaje sobie pytanie zawarte w tytule tego akapitu. Tak naprawdę w dzisiejszych czasach nie ma znaczenia, jaki rodzaj zasilania Państwo wybiorą. Wynika to z bardzo dużego postępu technologicznego. W obydwu rodzajach pieca do pizzy powstanie idealnie wypieczone i smaczne ciasto. Nasza oferta obejmuje maszyny zasilanie napięciem elektrycznym 230 V lub 400 V oraz gazem ziemnym. Przy zamówieniu pieca do pizzy gazowego należy wyspecyfikować, pod jaki rodzaj tego paliwa będzie on podłączony.
Ilość komór w gastronomicznym piecu do pizzy.
Prócz zasilania ważne jest również ilość komór, jakie będzie posiadał nasz piec do pieczenia pizzy. W sklepie internetowym znajdą Państwo maszyny jedno- oraz dwukomorowe. Z doświadczenia wiemy, że ta druga propozycja jest bardziej uniwersalna. Wynika to z tego, że możemy wyłączyć jedną komorę. Szczególnie gdy w tym momencie nie ma dużej liczby gości. Natomiast gdy to się zmieni uruchomić obie. Dlatego wiele użytkowników preferuje właśnie tego typu urządzenia, ponieważ są one bardziej elastyczne.
Wykonanie pieca do pizzy.
Piec do pizzy bardzo często chodzi 24 godziny na dobę. Warto więc zwrócić uwagę także na jego wykonanie. Kategoria ta zawiera urządzenia stworzone ze stali nierdzewnej często posiadające szklane okno w drzwiczkach. Tak wyprodukowana maszyna będzie łatwa w utrzymaniu czystości oraz intuicyjna w użytkowaniu. Także warto dowiedzieć się, czy piec do pizzy, którym się interesujemy, posiada dno wyłożone szamotem. Kamień ten nadaje specyficznego smaku naszym wyrobom, który jest pożądany przez klientów. Większość pieców do pizzy naszych dostawców została wyposażona w takie dolne ścianki.
Rodzaje pieców do pizzy.
W naszej ofercie możecie odnaleźć dwa rodzaje pieców do pizzy.
- Piece do pieczenia pizzy ręczne – rozwiązania charakteryzujące jedna rzecz. Mianowicie należy samodzielnie włożyć ciasto do pieca i kontrolować czas jego wypiekania. Najpowszechniejsze maszyny stosowane w mniejszych lokalach gastronomicznych takich jak pizzerie, puby, bary czy restauracje.
- Piece do pieczenia pizzy automatyczne (piece tunelowe) – ich budowa jest nieco inna od tych maszyn, które, na co dzień są przez nas spotykane. Producenci doposażyli je między innymi w stoły podawcze, odbiorcze oraz taśmociąg. To właśnie on samodzielnie pobiera ciasto i wprowadza je do pieca. Następnie po odpowiednim czasie wypieku, gotowy produkt automatycznie wyciągany jest na zewnątrz przez taśmociąg. Tego typu konstrukcje charakteryzują się bardzo dużo wydajnością. Dlatego ich zastosowanie jest uzasadnione tylko w przypadkach, w których wypiekamy duże ilości pizzy.
Tak jak możecie zobaczyć, rodzajów pieców do pieczenia pizzy nie jest dużo. Wybór odpowiedniego zależy tylko wyłącznie od ilości dań, jakie przygotowujecie w Waszym lokalu gastronomicznym.
Decyzja o zakupie profesjonalnych pieców do pizzy.
Nie ukrywamy, że osoby chcące kupić piece do pizzy stają przed nie lada wyzwaniem. Wynika to z faktu, że na rynku znajduje się wiele modeli. Należy porównać w jakiś sposób. Podpowiemy Wam, czym naprawdę się kierować podczas oglądania.
- Wymiary zewnętrzne – to właśnie one określają, jak duże są piece do pizzy. Wpływają także na zajmowaną powierzchnie. Dość ważne liczby, gdy mówimy o optymalnym wykorzystaniu przestrzeni.
- Wymiary wewnętrzne – liczby te pozwalają wyobrazić sobie, jak duża będzie komora, w której wypieka się pizzę. Jest to szalenie istotne, gdy chcemy przygotowywać w swoim lokalu duże wyroby.
- Zakres temperatur – w zależności od tego, jakie składniki są używane do przygotowania potrawy, potrzebna może być różna temperatura jej wypieku. Z tego względu warto mieć na uwadze to czy piece do pizzy posiadają regulację tego parametru.
- Źródło zasilania – tak jak wspominaliśmy wyżej, maszyna może czerpać energię z różnego źródła. Należałoby sprawdzić, czy my takie posiadamy u siebie.
- Liczba komór – komory to miejsca, w których umieszczamy ciasto w piecu do pieczenia pizzy. Na samym początku musimy zdecydować, jaka ich liczba będzie dla nas odpowiednia.
Piec do pizzy – Obowiązkowe wyposażenie pizzerii.
Piec do pizzy to podstawowe wyposażenie lokali serwujących to danie. U nas znajdziecie dużą ofertę tych maszyn i na pewno kupicie odpowiednie dla siebie. Mało tego jesteśmy w stanie zaproponować Wam te rozwiązania w bardzo atrakcyjnych cenach. Jeżeli nie byłaby ona zbyt zadowalająca, zawsze możecie ją negocjować. W razie jakichkolwiek problemów służymy pomocą!