Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu !
na stronę
Pokazuje 1 - 30 z 60 elementów

Frytownice gastronomiczne

Szybkie przygotowanie posiłków w dzisiejszych czasach to podstawa. Takie wymagania mają nasi klienci, którzy nie mogą czekać na swoje danie. Frytownice gastronomiczne pomogą Wam w sprawnym przygotowaniu potraw.

Frytownica gastronomiczna – zastosowanie.

Frytownica gastronomiczna to dość często spotykane urządzenie. Najczęściej utożsamiane jest z lokalami nadmorskimi, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby je zobaczyć w innych zakątkach kraju. Tego typu urządzenia zostały stworzone do przygotowywania różnych potraw na głębokim oleju. Tak, więc do ich wnętrza trafiają frytki, ryby czy też ziemniaki. Charakteryzują się one bardzo krótkim czasem smażenia posiłków. Więc frytownice gastronomiczne powinny znaleźć się w miejscach, gdzie serwowane są tak zwane potrawy street food.

Którą frytownice gastronomiczną wybrać?

W sklepie internetowym Doris mogą odnaleźć Państwo dwa następujące rodzaje frytownic gastronomicznych:

  • Nablatowe.
  • Wolnostojące.

W przypadku frytownic gastronomicznych nablatowych łatwo się domyślić, iż są to urządzenia, które stawiamy na stołach roboczych w kuchniach. Charakteryzują się tym, iż mają niewielkie wymiary i łatwo je przenosić. Bez wątpienia są to najczęściej stosowane rozwiązania w lokalach gastronomicznych.

Frytkownice gastronomiczne wolnostojące posiadają zintegrowaną podstawę ze stali nierdzewnej. Fakt zajmują one więcej miejsca, ale jednocześnie oferują dodatkową przestrzeń przechowalniczą zamykaną drzwiczkami. To tam możecie umieścić przedmioty, które w tym momencie nie są przez Was używane.

Frytownice gastronomiczne jednokomorowe czy dwukomorowe?

Pytanie znajdujące się powyżej dość często pada przy zakupie frytownic gastronomicznych. Tak naprawdę liczba komór zależy od tego, ile potraw w takiej maszynie przygotowujecie. Jeżeli posiadacie mały lokal i dań, nie jest dużo oraz potrzebujecie smażyć frytki lub rybę warto wybrać rozwiązanie jednokomorowe.

Natomiast przy większej ilości gości polecamy naszym klientom frytownice gastronomiczne dwukomorowe. Tym bardziej że możemy wyłączyć jedną strefę grzewczą, jeżeli liczba obsługiwanych osób spada. Taka funkcjonalność sprawia, iż maszyny te są bardziej uniwersalne.

Cechy frytownic gastronomicznych.

Frytownice gastronomiczne mają swoje cechy, które warto sprawdzić przed zakupem. To one między innymi pozwolą Wam porównać poszczególne urządzenia oraz wybrać odpowiednie do Waszych zastosowań. Według nas do najważniejszych zaliczamy:

  • Pojemność – parametr ten określa, ile dań będziemy mogli umieścić w środku. Warto zwrócić uwagę czy liczba ta jest pojemnością brutto (produkty plus olej) czy netto (same produkty).
  • Źródło zasilania – istnieją trzy najpopularniejsze źródła zasilania: energia elektryczna 230 V, energia elektryczna 400 V oraz gaz płyny. Wybór odpowiedniego zależy od tego, jaką instalację posiadacie w swoim lokalu gastronomicznym.
  • Moc frytkownicy gastronomicznej – to ona decyduje, jak szybko przygotujecie dania w urządzeniu. Zasadniczo im większa moc, tym krótszy czas oczekiwania.
  • Wymiary – liczby te pozwalają określić gabaryt danej maszyny i stwierdzić ile miejsca będziecie potrzebowali.
  • Sposób sterowania – frytkownica gastronomiczna może być sterowana za pomocą pokręteł lub panelu cyfrowego. Naszym zdaniem pierwsza forma jest wygodniejsza, ponieważ mając nawet tłuste ręce jesteśmy w stanie zmieniać wszystkie opcje.

Łatwa w opróżnianiu frytownica gastronomiczna.

Większość z nas ma świadomość, że frytownica gastronomiczna napełniana jest olejem. To właśnie ta ciecz odpowiada za przenoszenie ciepła do produktów, które się w niej znajdują. Jednak należy mieć na uwadze, iż płyn ten po pewnym czasie należy wymieniać. Taka czynność musi być wykonywana, aby nasze potrawy dalej dobrze smakowały i nie posiadały nienaturalnego zapachu. I właśnie w tym momencie warto posiadać urządzenie, które zostało wyposażone w kranik spustowy. Umożliwia on szybkie oraz sprawne spuszczenie całej zawartości, jaka znajduje się w frytownicy gastronomicznej. Należy pamiętać, że na rynku są obecne rozwiązania bez tego dodatku, które mogą być cięższe w użytkowaniu. Warto wiedzieć o tym zawczasu.

Paliwo wykorzystywane do napędzania frytownicy gastronomicznej.

Frytownica gastronomiczna, jako urządzenie mechaniczne potrzebuje paliwa, aby działało prawidłowo. Właśnie ze względu na źródło energii rozwiązania te możemy podzielić na dwie grupy. Tak, więc na rynku możecie spotkać następujące urządzenia:

  • Frytkownice gastronomiczną elektryczną – napędzana jest ona przez energię elektryczną. Warto jednak pamiętać, że może być ona zasilana napięciem 230 V lub 400 V.
  • Frytkownice gastronomiczną gazową – tutaj źródłem energii oczywiście jest gaz. W naszym kraju występują różne jego rodzaje, jednak do najbardziej popularnych zaliczamy: G20 (gaz ziemny), G30 (gaz propan butan), G27 i G31.

Wybór odpowiednio źródła energii zależy od tego, jaką instalację posiadacie w Waszym lokalu gastronomicznym.

Szybkie przygotowywania posiłków dzięki frytownicą gastronomicznym.

Frytownice gastronomiczne to urządzenia pozwalające w szybki sposób przygotowywać dania dla naszych klientów. W ich wnętrzach bez problemu zrobicie frytki, ryby, ziemniaki, a nawet pierogi. Tak szeroki asortyment sprawia, iż prezentowane rozwiązania powinny stanowić wyposażenie gastronomiczne wielu lokali. U nas znajdą Państwo zróżnicowaną ofertę od wielu producentów w różnych widełkach cenowych. Właśnie, dlatego mamy pewność, iż w sklepie internetowym Doris kupicie odpowiednie rozwiązanie dla siebie.