Piece konwekcyjno parowe
Posiadasz lokal gastronomiczny z rozbudowanym menu? A może wydajesz dużą ilość posiłków w jednym momencie? W przypadku, gdy spełniasz tutaj przedstawione kryteria, musisz posiadać piece konwekcyjno parowe. Kategoria ta zawiera profesjonalne urządzenia realizujące największe wymagania.
Zastosowanie pieców konwekcyjno parowych.
Piece konwekcyjno parowe to maszyny, które są w stanie spełniać różne funkcje. Za ich pomocą możecie gotować, piec, smażyć, grillować, dusić i odgrzewać potrawy. Wszystko to w jednym urządzeniu! Wartym podkreślenia jest również fakt, iż w tego typu rozwiązaniach dania nie wysuszają się podczas obróbki. Wszystko to dzięki temu, że w środku cały czas znajduje się para wodna, która zapewnia odpowiednie nawilżenie oraz równomierne rozprowadzenie ciepła.
Jednak trzeba mieć na uwadze, że piece konwekcyjno parowe zostały stworzone do obróbki dużej ilości jedzenia. Dlatego sprawdzą się one w dużych restauracjach, hotelach i stołówkach. Natomiast nie są one potrzebne w domowych warunkach.
Czym zasilać piece konwekcyjno parowe?
W swojej ofercie posiadamy piece konwekcyjno parowe zasilane:
- Energią elektryczną – mówimy tutaj o napięciu 400 V.
- Gazem – wykorzystać możemy gaz ziemny lub propan-butan.
Na pewno posiadają Państwo, którąś z wyżej wspomnianych instalacji w swoim lokalu gastronomiczny. Tak, więc bez większych problemów podłączycie tutaj przedstawione rozwiązania. Jednak warto mieć na uwadze, iż w piecach gazowych należy zadbać również o odpowiednie odprowadzenie spalin oraz wentylacje. Jeżeli wybierzecie takie źródło energii musie pamiętać o wspomnianych tutaj aspektach.
Problemy przy wyborze pieca konwekcyjni parowego.
Podczas wyboru pieca konwekcyjno parowego może wystąpić wiele problemów. Wynika to z faktu, iż oferta tego typu maszyn jest bardzo duża i część osób może nie wiedzieć, na co tak naprawdę zwrócić uwagę. My podpowiemy, jakie parametry są istotne oraz w jaki sposób je dobrać. Tak, więc zaczynajmy!
- Pojemność – każdy producent podaje, ile pojemników GN będziemy mogli umieścić wewnątrz urządzenia. Jak łatwo się domyślić od ich ilości zależy, jak dużo potraw odgrzejemy. Wartość tą powinniśmy dobrać w taki sposób, abyśmy byli w stanie odgrzać wszystkie dania podczas godzin szczytu.
- Rodzaje pojemników – kolejny istotny aspekt. Piece nie są w stanie pomieścić wszystkich pojemników GN, jakie tylko występują. Co za tym idzie, zawsze w opisie produktu znajduje się informacja, jakich tac możemy używać. Najczęściej są to GN 2/3, GN 1/1 i GN 2/1. Wartości te są narzucone przez wytwórcę, więc nie mamy dużego wyboru.
- Źródło zasilania – praktycznie wszystkie rozwiązania zasilane są napięciem elektrycznym 400 V. Wynika to z faktu, że rozwiązania takie posiadają większą wydajność i są trwalsze. Tak, więc w swoim lokalu musimy posiadać tego typu instalację.
- Moc urządzenia – w dużym stopniu to właśnie ona decyduje o tym, jak szybko będą podgrzane potrawy. Im większa moc tym czas się skraca.
- Przyłącze wodne – aby prezentowane tutaj maszyny działały prawidłowo, należy podłączyć je do wody. W instrukcji obsługi najpierw należy zobaczyć, jakiego gwintu do tego musimy użyć oraz jakie ciśnienie musi posiadać nasza ciecz.
Wielozadaniowe piece konwekcyjno parowe.
Tak jak możecie sami zobaczyć, piece konwekcyjno parowe są w stanie wykonywać kilka zadań z innych rozwiązań. Dzięki czemu zastosowując taką maszynę, możecie oszczędzić dużo miejsca, jak i pieniędzy. Szczególnie jeżeli posiadacie większy lokal gastronomiczny. Wówczas warto zainteresować się bogatą ofertą pieców przedstawionych w tej kategorii.