Pokazuje 1 - 28 z 28 elementów
Pokazuje 1 - 28 z 28 elementów

Piece konwekcyjne

W każdym lokalu gastronomicznym wykonujemy takie czynności jak gotowanie, pieczenie, smażenie, grillowanie, duszenie i odgrzewanie potraw. Jednak w przypadku, gdy mamy wielu gości możemy nie nadążyć z ich realizacją. Wtedy warto zastanowić się nad piecami konwekcyjnymi.

Zasada działania pieców konwekcyjnych.

Pytanie na odpowiedź jak funkcjonują piece konwekcyjne, jest bardzo proste. Działają one na zasadzie konwekcji powietrza a ściśle mówiąc, na jego przemieszczaniu. Odpowiednie wentylatory zasysają tlen do urządzenia, gdzie następuje jego ogrzanie. Później trafia on do komory grzewczej, w której inne wiatraki dbają o rozprowadzenie go we wnętrzu komory pieca. Takie funkcjonowanie zapewnia obecność ciepłego powietrza w każdym zakamarku maszyny, dzięki czemu nie trzeba obracać potraw. W tym czasie obsługa może wykonywać inne czynności.

Zalety pieców konwekcyjnych.

Do pierwszych zalet pieców konwekcyjnych nie wątpliwie zaliczamy ich wielozadaniowość. Będziecie mogli w ich wnętrzu gotować, piec, smażyć, grillować i odgrzewać potrawy. Mało tego wszystko to będzie robione w jednym momencie pod warunkiem, iż wszystkie Wasze potrawy mogą być obrabiane termicznie w jednej temperaturze.

W przypadku, gdy zaczniecie używać tego typu urządzeń, również zauważycie skrócenie czasu przygotowania posiłków. Jest to istotny aspekt, ponieważ goście nie mogą czekać na zamówione dania zbyt długo. Plus ten mógł zaistnieć dzięki zastosowaniu odpowiedniego systemu grzewczego, który opisywaliśmy wcześniej.

Bezpośrednio z punktu drugiego wynika inna zaleta. Mianowicie mowa tutaj o oszczędności. Piece konwekcyjne muszą krócej pracować, a co za tym idzie, zużywają mniej energii. Jeżeli zużycie spada to i Wasze warunki na koniec zmaleją prosta zależność.

Parametry techniczne pieców konwekcyjnych.

Pieców konwekcyjnych na rynku znajduje się wiele modeli. Tak, więc przy ich zakupie trzeba byłoby je jakoś porównać. Podpowiemy Wam, jakich parametrów możemy do tego użyć.

  • Moc urządzenia – to właśnie od niej zależy, jak szybko będą mogły być przygotowywane posiłki oraz jak będą one mogły być duże.
  • Źródło zasilania – wszystkie oferowane przez nas urządzenia zasilane są energią elektryczną 230 V lub 400 V. Jednak na rynku istnieją także rozwiązania gazowe. Wybór odpowiedniego źródła energii zależy od instalacji, jaką posiadamy w swoim lokalu.
  • Ilość prowadnic – liczba ta mówi, tak naprawdę o pojemności maszyny. Musimy ją dobierać ściśle pod ilość dań, jakie przygotowujemy w naszym lokalu gastronomicznym.
  • Rodzaj blach oraz pojemników – należy także zwrócić uwagę, jakie blachy i pojemniki GN będziemy mogli umieszczać wewnątrz urządzenie. Najpopularniejsze wymiary to 438 x 315 mm, GN 1/1 i 600x 400 mm.

Piece konwekcyjne dla gastronomii.

Piece konwekcyjne to wyspecjalizowane urządzenia stworzone dla branży gastronomicznej. To właśnie tam będą one mogły pokazać swoje pełne możliwości oraz wszystkie zalety. Jeżeli pracujesz w tym sektorze gospodarki lub jesteś właścicielem tego typu lokalu, warto zastanowić się nad zakupem przedstawianych tutaj maszyn. Nie wątpliwe przyniosą Ci one wiele korzyści.

Piece konwekcyjne
Menu

Informacja

Tagi