na stronę
Pokazuje 1 - 30 z 34 elementów
Pokazuje 1 - 30 z 34 elementów

Wilki do mięsa

Rozdrobnione mięso to podstawa wielu dań. Oczywiście proces ten można wykonać ręcznie, jednak w przypadku dużej ilości mięsiwa będzie on trwał dość długo. Żeby skrócić tę czynność i zrobić ją dokładniej niezbędny będzie maszynka do mielenia mięsa.

Co to jest wilk do mielenia mięsa?

Część osób po raz pierwszy słysząc nazwę w tylu tego akapitu, nie może sobie wyobrazić, do czego służy ta maszyna. Tak naprawdę jej podstawowym zadaniem jest zmielenie mięsiwa na określoną grubość. Ta jest regulowana poprzez zastosowanie różnowymiarowych sitek. W potocznej mowie produkt ten często nazywany jest maszynką do mielenia mięsa. Jednak w gastronomii lub profesjonalnych zastosowaniach częściej można spotkać nazwę wilk.

Podział maszynek do mielenia mięsa.

Szukając profesjonalnych maszynek do mielenia mięsa, możemy natrafić na kilka grup maszyn. Tutaj chcielibyśmy Państwu dokładniej je opisać.

  • Maszynki do pracy przerywanej – najczęściej spotykany typ urządzeń. Użytkowany jest przez kuchnie, działy mięsne oraz restauracje. Maszyny tego typu charakteryzują się tym, iż po kilku godzinach mielenia potrzebują chwili odpoczynku, aby się nie przegrzała.
  • Maszynki do pracy ciągłej – w odróżnieniu od pierwszej grupy produktów te możemy użytkować przez dłuższy okres. Wszystko to dzięki zastosowaniu odpowiednich silników oraz innych układów zębatych, które jest zatopione w oleju. Spotykamy je w gastronomii i kuchniach, gdzie mieli się dużo mięsa i nie można sobie pozwolić na przerwy.
  • Wysoko wydajnościowe maszynki – produkty stworzone do miejsc, w których przemysłowo rozdrabnia się mięsiwo. Ten typ maszyn charakteryzuje się dużą wydajnością, wytrzymałością oraz solidnością. Bardzo często posiada również dużą misę załadowczą umożliwiające mielenie znaczących ilości mięsa.

Parametry maszynek do mielenia mięsa.

Maszynki do mielenia mięsa, jak wiele urządzeń elektrycznych są dość skomplikowane. Niestety ten fakt powoduje to, że część użytkowników może wybrać nieodpowiedni produkt, ponieważ nie będą wiedzieli, na co zwrócić uwagę. Jednak my podpowiemy, jakie są najważniejsze cechy, aby unikać tego typu pomyłek.

  • Źródło zasilania – wszystkie współczesne urządzenia zasilane są energią elektryczną. Jednak trzeba dokładnie przeczytać, na jakie napięcie są one dostosowane. Może to być 230 V lub 400 V.
  • Moc urządzenia – liczba ta pozwala sobie wyobrazić, jaką siłą będzie dysponować maszyna do obróbki mięsiwa. Na to duże znaczenia, podczas gdy kawałki są twarde bądź żylaste. Wówczas większe wartości będą niezbędne.
  • Wydajność – wiadomość ta mówi jak dużą liczbę produktów będziecie mogli zmielić w ciągu jednej godziny.
  • Wymiary – warto także zapoznać się z szerokością, wysokością oraz głębokością modelu, który pomogą ustalić ilość niezbędnego miejsca na postawienie.

Maszynki do mielenia mięsa – niezbędne maszyny w gastronomii i sklepach.

Maszynki do mielenia mięsa to obowiązkowe wyposażenie lokali gastronomicznych czy sklepów. Właśnie tam istnieje konieczność rozdrabniania dużej ilości mięsiwa. Dlatego nie macie, na co czekać i wybierzcie odpowiednie urządzenie dla siebie. W razie problemów służymy pomocą.

Wilki do mięsa
Menu

Informacja

Tagi