Komory rozrostu
Osoby wypiekające różne smakołyki wiedzą, iż aby one dobrze smakowały, należy odpowiednio je upiec. Jednak przed tym etapem kierują swoją uwagę ku ciastu, którego użyją. W optymalnym przygotowaniu tego specyfiku pomogą Wam komory rozrostu ciasta.
Czym są komory rozrostu ciasta?
Dla większości osób termin komory rozrostu ciasta nie jest znany. Nie można się temu dziwić. Wynika to z faktu, że tego typu maszyny stosowane są w piekarniach, gdzie niezbyt duża ilość ludzi ma dostęp. Tak, więc, do czego się je wykorzystuje? Jak łatwo się domyślić, choćby z nazwy do zapewnienia specyficznych warunków do wyrośnięcia ciasta. Rozwiązania te gwarantuje odpowiednią temperaturę oraz wilgotność, dzięki czemu mamy pewność, iż nasza masa nabierze pożądanej wysokości i będzie gotowa do wypieków.
Odpowiednia jakość wykonania komór rozrostu ciasta.
Producenci wiedzą, iż ich komory rozrostu ciasta będą intensywnie użytkowane. Dlatego wszystkie swoje maszyny stworzyli z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Takie wykonanie daje gwarancje odporności na uszkodzenia mechaniczne oraz rdzę. Aspekt ten jest bardzo istotny, ponieważ te rozwiązania muszą być użytkowane często i nie można pozwolić swoje na ich awarie.
Oprócz tego wszystkie urządzenia zostały wyposażone w przeszklone drzwi przednie. To właśnie przez nie będziemy mogli kontrolować przebieg całego procesu bez ich otwierania. Tafla szkła odporna jest także na ciepło, dlatego nie musicie obawiać się jej zniszczenia.
W zależności od modelu komory rozrostu ciasta mogą być wyposażone w kółka bądź nóżki. Jeżeli mówimy o tych pierwszych maszynach, będzie można w łatwy sposób je przemieszczać, natomiast w drugie będą mogły także służyć, jako podstawy pod piece.
Trudny wybór komory rozrostu ciasta.
Wybór komory rozrostu ciasta może nie należeć do najłatwiejszych. Na rynku znajduje się coraz więcej tego typu rozwiązań i połapanie się w nich wszystkich przysparza powoli problemów. Tym bardziej że nie wszystkie parametry są dla nas zrozumiałe. My postaramy się temu dzisiaj zaradzić i wyjaśnimy Wam najważniejsze cechy tych maszyn.
- Pojemność – określa nam ona, ile blach lub pojemników GN będziemy mogli umieścić wewnątrz. Co za tym idzie odpowiada także za ilość umieszczonego ciasta podczas jednego procesu wyrastania.
- Rodzaj blach i pojemników – warto także mieć na uwadze, iż w takich produktach stosuje się odpowiednie pojemniki i blachy. Producent podaje, jakie będą pasowały i się zmieszczą.
- Regulacja temperatury – w zależności od razu ciasta powinno ono dojrzewać w różnej temperaturze. Dlatego bardzo istotne jest to, aby była możliwość regulacji tego parametru. Do tego powinna być ona bardzo dokładna.
- Nawilżenie – w niektórych przypadkach również będzie istniała konieczności ciągłego nawilżania ciasta. Wówczas należy sprawdzić, czy wybranych przez nasz produkt posiada taką opcję, ponieważ nie jest ona standardem.
- Wymiary – kolejna istotna informacja. Dzięki niej będziemy wiedzieli ile miejsca zajmie urządzenia. Cały szczęście na rynek trafiają coraz mniejsze rozwiązania.
- Źródło zasilania – wszystkie rozwiązania znajdujące się na rynku zasilane są energią elektryczną. Jednak wartość napięcie może być wybrana pomiędzy 230 V lub 400 V. Wówczas musimy posiadać odpowiednią instalację w swoim lokalu.
Komory rozrosty ciasta dla profesjonalistów.
Komory rozrostu ciasta to urządzenia dla osób, które profesjonalnie chcą zajmować się produkcją pieczywa lub bułek. Dzięki tym maszyną zawsze będziecie mieli pewność, że Wasza masa jest w odpowiedni sposób przygotowana i nie zepsuje robionego produktu. Dlatego nie ma, co się dłużej zastanawiać i należy zakupić urządzenia z tej kategorii.