Zapleczowe
Produkty żywnościowe to podstawowe rzeczy, które występują w lokalach gastronomicznych. Część z nich dość łatwo się psuje, jeżeli nie jest przechowywana w odpowiedni sposób. W związku tym trzeba zaopatrzyć się w szafy chłodnicze zapleczowe eliminujące ten problem.
Szafy chłodnicze zapleczowe – zadania i wykorzystanie.
Szafy chłodnicze zapleczowe to urządzenia stworzone do krótkotrwałego przechowywania dań i produktów w obniżonej temperaturze. Dzięki odpowiednim warunkom (temperatura od -1°C do +10°C) żywność ulega rozkładowi w dłuższym czasie i zachowuje swoje walory smakowe przez większy okres.
Tego typu urządzenia charakteryzują się tym, iż w całości są wykonane ze stali nierdzewnej oraz nie posiadają żadnego oszklenia. Tak, więc aby zobaczyć, co jest w środku, należy otworzyć drzwi maszyny. W związku z tą niedogodnością nie sprawdzą się one zbytnio w przestrzeni sprzedażowej. Jednak ich miejsce znajduje się gdzieś indziej! Zostały one stworzone do stawiania w różnego rodzaju przestrzeniach magazynowych lub zapleczach sklepów. Tam będą w 100% wykonywać swoje zadanie.
Szafy chłodnicze zapleczowe z górnym czy dolnym agregatem?
W swojej ofercie posiadamy dwa rodzaje szaf chłodniczych zapleczowych. Różnią się one od siebie miejscem, w którym znajduje się agregat chłodniczy. Tak, więc u nas zakupicie:
- Szafy chłodnicze zapleczowe z górnym agregatem.
- Szafy chłodnicze zapleczowe z dolnym agregatem.
Obydwa systemy mają swoje wady i zalety, o których teraz napiszemy. Pierwsze posiadają jedną cechę charakterystyczną, proces odparowania skroplin odbywa się całkowicie automatycznie. Wszystko to dzięki zastosowaniu parownika, gdzie spływa nadwyżka kondensatu. Niestety takie umiejscowienia sprężarki sprawia, iż wymiary maszyny są większe.
Drugi rodzaj urządzeń pozbawiony jest automatycznego odparowania skroplin. Te spływają grawitacyjnie do dolnej części szafy gdzie znajduje się odpowiedni pojemnik. Raz na jakiś czas trzeba go opróżnić, aby nadmiar wody nie wyleciał. Ta niewielka niedogodność sprawiła, iż zmniejszyła się wysokość tego typu urządzeń. Tak, więc można stosować je w mniejszych pomieszczeniach.
Szafy chłodnicze zapleczowe obowiązkowe wyposażenie magazynów.
Szafy chłodnicze zapleczowe to urządzenia, które powinny znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym na kuchni lub magazynkach. Umożliwiają one magazynowanie produktów żywnościowych w odpowiednich warunkach. U nas znajdziecie urządzenia od wielu producentów w różnych przedziałach cenowych.