Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu !
na stronę
Pokazuje 1 - 30 z 45 elementów

Termosy gastronomiczne

We współczesnych lokalach gastronomicznych istnieje coraz większa potrzeba przechowywania potraw i napojów w taki sposób, aby nie traciły one odpowiedniej temperatury. Klienci oczekują od nas zawsze ciepłego posiłku lub trunku, a nie wszystko można przecież przygotować na bieżąco. Do bezproblemowego magazynowania i transportu wyżej wymienionych elementów posłużą Państwu termosy gastronomiczne przedstawione w tej kategorii.

Do czego można użyć termosu gastronomicznego?

Termos gastronomiczny to dość enigmatyczne stwierdzenie i wielu z nas nie może sobie wyobrazić, do czego można wykorzystać tego typu produkty. Ich głównym przeznaczeniem jest przechowywanie i utrzymywanie temperatury takich rzeczy jak:

  • Posiłki.
  • Kawa.
  • Herbata.
  • Inne napoje.

W zależności od tego, co chcemy przechowywać, termos gastronomiczny będzie posiadał inną budowę fizyczną. Co za tym idzie, na rynku istnieje wiele rozwiązań do przechowywania różnych rzeczy, ale nad tym aspektem skupimy się w następnym akapicie.

Rodzaje termosów gastronomicznych.

W naszej ofercie odnajdą Państwu kilka rodzajów termosów gastronomicznych spełniające różne role. Można podzielić je na następujące grupy:

  • Termosy do kawy i herbaty – tego typu dzbanki bardzo często możemy spotkać w hotelach, restauracjach lub na bankietach. Wlewamy do nich wymienione ciecze i mamy pewność, iż przez określony czas zawsze będą posiadały one odpowiednią temperaturę. Znajdziecie tutaj termosy gastronomiczne, które należy przechylić albo ze stali nierdzewnej z pompką. W tych ostatnich napój wylatuje po naciśnięciu przycisku. Jest to o wiele łatwiejszy sposób nalewania kawy oraz herbaty.
  • Termosy cateringowe – pojemniki te zostały stworzone do przechowywania ciepłych dań w postaci ciekłej lub stałej. W przypadku tych pierwszych warto wybrać termos z kranem, dzięki czemu łatwiej będzie można wlać takie potrawy jak zupy, sosy lub buliony. Natomiast do drugiej grupy posiłków wystarczy pojemnik bez kranika. W ich wnętrzach możecie umieścić między innymi ziemniaki, schabowe lub inne mięsa. Temperatura w środku będzie utrzymywana przez około 6 – 8 godzin. Te termosy gastronomiczne z powodzeniem sprawdzą się w firmach cateringowych gdzie przewozi się dania na duże odległości.
  • Termosy na napoje– zdarzają się sytuacje, w których bardzo zależy nam na przetransportowaniu ciepłych oraz zimnych napojów różnych rodzajów. Zrobienie tego w przedstawianych powyżej rozwiązaniach może być problematyczne. Dlatego producenci wymyślili specjalne termosy gastronomiczne do tego celu, nad którymi także warto się pochylić.

Materiały użyte do produkcji termosów gastronomicznych.

W zależności od tego, jaki termos gastronomiczny Państwo wybiorą, może być on wykonany z różnego materiału. Oczywiście najczęściej będzie to stal nierdzewna. Wynika to z faktu, że odporna jest ona między innymi na rdzę oraz niekorzystne warunki użytkowania. Oprócz tego nie wchodzi ona w reakcje z przechowywanymi napojami i nie zmienia ich smaku.

Jednak w celu zmniejszenia kosztów produkcyjnych termosy gastronomiczne wytwarzane są także z polietylenu, polipropylenu, a nawet szkła. Materiały te nie są, co prawda tak odporne na uszkodzenia mechaniczne, jak stal nierdzewna, jednak także nie zmieniają smaku trunków znajdujących się we wnętrzu.

Wybór odpowiedniego termosu gastronomicznego w dużej mierze zależy od tego, w jakich warunkach będzie on użytkowany i jakie niekorzystne sytuacje mogą go spotkać.

Wybór odpowiedniego termosu gastronomicznego.

Na rynku znajduje się wiele termosów gastronomicznych. W zależności od ich rodzaju wykorzystywane są one do przechowywania różnych produktów. Z tego właśnie względu porównanie ich wszystkich może stanowić nie lada problem. W akapicie tym postaram się zebrać uniwersalne parametry, które Wam na to pozwolą. Nasza lista prezentuje się następująco:

  • Wymiary – długość, szerokość i wysokość to ważne liczby umożliwiające określić czy dane rozwiązanie zmieści się w wyznaczonym przez nas miejscu.
  • Pojemność – każdy termos gastronomiczny ma określoną przez producenta pojemność, która opisuje ile napoju lub jedzenia będziemy w stanie w nim zmieścić
  • Materiał wykonania –tego typu rozwiązania produkowane są z różnych materiałów. Musimy je dobrać w taki sposób, aby były odpowiednie do warunków, jakie panują w naszym pomieszczeniu.
  • Waga – niejednokrotnie zdarzają się sytuacje, w których termosy gastronomiczne są przenoszone a wówczas ich waga będzie miała ogromne znaczenie.
  • Czas utrzymywania temperatury – poszczególne firmy dostarczajże to wyposażenie gastronomiczne, określają odpowiednie przedziały czasowe oraz temperatury, jakie będą wówczas panowały we wnętrzu.

Szeroki wybór termosów gastronomicznych

W sklepie internetowym Doris będą mogli Państwu wybrać termos gastronomiczny z bardzo szerokiej palety modeli. Dzięki temu jesteśmy przekonani, że u nas znajdziecie to, czego szukacie. Oczywiście w razie jakichkolwiek problemów nas zespół służy Wam pomocą. Zapraszamy gorąco do dokładnego przejrzenia całej tej kategorii.