Łuskarki do lodu
Praktycznie każdy z nas kojarzy kostki lodu. Jednak mało, kto zdaje sobie sprawę z jednej rzeczy. Zamrożona woda może również występować w postaci tzw. suchych łusek. Do ich wytwarzania służą właśnie łuskarki do lodu zebrane w tej kategorii.
Zastosowanie łuskarek do lodu.
Łuskarki do lodu to maszyny tworzące zamrożoną wodę w postaci łuski. Właściwie od finalnego produktu pochodzi nazwa samej maszyny. Forma ta najczęściej stosowana jest w sklepach spożywczych, mięsnych bądź rybnych. Na suchych łuskach można umieścić między innymi dorsze, schaby lub inne produkty. Tak przygotowane towary wytrzymają dłuższy okres, niż by to miało miejsce przy użyciu kostek lodu. Lód łuskowy charakteryzują się również niższą temperaturą oraz dłuższym czasem roztapiania.
Którą łuskarkę do lodu wybrać?
Łuskarki do lodu możemy podzielić na dwie grupy:
- Chłodzone wodą.
- Chłodzone powietrzem.
Jeden i drugi wariant maszyny posiada swoje plusy oraz minusy. Łuskarki chłodzone powietrzem są o wiele bardziej energooszczędne. Jednak w przypadku gorących dni maszyny te zaczną wolniej pracować oraz ich nominalna wydajność spadnie. Natomiast urządzenie z chłodzeniem wodnym generują większe koszty. Wynika to z faktu, iż potrzebują dodatkową wodę do obniżenia temperatury swoich podzespołów. Jednak odwdzięczą się Wam one stałą ilością lodu nawet w niesprzyjających warunkach.
Nie mają się Państwo, czym martwić! Praktycznie wszystkie maszyny produkowane są w dwóch wersjach chłodzenia. Dlatego będziecie mogli wybrać optymalny system dla swojej działalności gospodarczej.
Parametry opisujące przemysłowe łuskarki do lodu.
Łuskarki do lodu to urządzenia chłodnicze, które opisane są przez wiele parametrów. Część z nich nigdy nie będzie nas obchodziła. Jednak są takie, które są ważne dla lokali gastronomicznych. Właśnie listę tych drugich przedstawimy Wam w tym akapicie.
- Wydajność – wartość ta uzmysławia Państwu, ile kilogramów suchych łusek zostanie wyprodukowane w ciągu dwudziestu czterech godzin. Parametr ten powinien być dobrany w odpowiedni sposób. Taki aby nigdy nie zabrakło nam zamarzniętej wody w tak zwanych godzinach szczytu.
- Pojemność zbiornika zapasowego – urządzenia, które chcemy zakupić do profesjonalnego zastosowania, powinny mięć pojemnik na wyprodukowany lód. Inaczej będziemy musieli to zakupić osobo. Jego wartość też ma znaczenie. Przecież nikt, co chwilę nie chciałby latać z wiaderkiem i odbierać zamarzniętą wodę.
- Rodzaj chłodzenia – tak jak już wcześniej wspominaliśmy. Istnieją dwa źródła chłodzenia i należy mieć to na uwadze przy wyborze maszyny.
- Źródła zasilania – wszystkie produkty zasilane są energią elektryczną o napięciu 230 V. Co za tym idzie na wyposażeniu swojego lokalu musicie posiadać taką instalację.
- Wymiary – tego typu maszyn mogą zajmować dość dużą powierzchnię. Dlatego przed zakupem warto sprawdzić ile będziemy jej dokładnie potrzebowali.
Co należy wziąć pod uwagę przy wyborze wytwornic lodu płatkowego?
Decydują się na za zakup wytwornicy do lodu płatkowego należy wziąć pod uwagę parę aspektów. Pierwszym z nich jest budowa samego takiego urządzenia. W swojej ofercie posiadamy warianty, które wyposażone są w agregat chłodniczy jak i nie. Różnią się one od siebie skomplikowaniem procesem podłączenia.
Należy także pamiętać, iż niektóre wytwornice lodu płatowego nie posiadają własnego zasobnika. Wówczas będziecie musieli dokupić go osobno. Jednak bez obaw bez większych problemów znajdziecie go także w naszym sklepie internetowym.
Wysokiej jakości przemysłowe łuskarki do lodu.
Przemysłowe łuskarki do lodu przedstawione w tej kategorii to urządzenia wyprodukowane ze stali nierdzewnej. Posiadają one niezawodne podzespoły. Pozwolą Wam one wytwarzać codziennie duże ilości lodu bez awarii. Zachęcamy do zapoznania się z całą naszą ofertą tych maszyn. Również polecamy zakupy wyposażenia gastronomicznego w naszym sklepie internetowym.