Szafy do sezonowania
Restauratorzy oraz właściciele punktów gastronomicznych przykładają się coraz bardziej, do jakości sprzedawanego mięsa. Wynika to z faktu, iż klienci wolą wysoko jakościowe mięso nawet, jeżeli jest ono droższe. Kiedyś przygotowanie suszonego mięsa było utrudnione, jednak w tym momencie, dzięki zastosowaniu szaf do sezonowania jest to o wiele łatwiejsze.
Szafy do sezonowania na sucho źródłem sukcesu.
Istnieją dwie metody sezonowania mięsa:
- Na mokro.
- Na sucho.
Większość hipermarketów oraz sklepów sprzedaje produkty wytworzone tym pierwszym sposobem. Wynika to z faktu, iż jest to o wiele tańszy proces. W przypadku sezonowania na sucho mięso może stracić 20% swojej wagi, ale za to jest o wiele smaczniejsze. Dlatego jeżeli chcesz zaskoczyć swoich klientów wykorzystaj tę procedurę. Szafy do sezonowania zebrane w tej kategorii wspierają właśnie ten drugi typ obróbki mięsa.
Czym powinna charakteryzować się dobra szafa do sezonowania mięsa i wołowiny?
Proces sezonowania mięsa musi przebiegać pod ściśle kontrolowanymi warunkami żeby mięso się nie zepsuło. Dlatego przed zakupem tego typu maszyny należy dowiedzieć się czy oferuje one następujące opcje:
- Możliwość regulacji temperatury – przyjęło się, iż do prawidłowego wykonania czynności sezonowania niezbędna jest temperatura od 0 °C C do 4 °C. Dlatego bardzo istotnym jest aby istniała możliwość regulacji tego parametru. Nasz urządzenia oferują nastawienie stopni Celsjusza z zakresu od -3 do +5.
- System regulacji wilgotności – ilość znajdującej się w środku wody jest także bardzo istotna. Szafy do sezonowania tutaj zebrane mają możliwość manipulowania tym parametrem. Regulacją, jaką dysponują znajduje się w zakresie od 65% do 85% wilgotności. Wspomniane parametry są optymalne do przeprowadzenia czynności sezonowania.
- Oświetlenie LED – w niektórych przypadek również oświetlenie wnętrza będzie istotne. Tym bardziej, jeżeli szafę mamy w ogólnodostępnym miejscu. Dodatek ten jest bardziej gadżetem niż koniecznością.
Szafy do sezonowania gwarancją dobrego mięsa.
Szafy do sezonowania pozwolą Państwu wytworzyć znakomicie smakujące mięso rozpływające się w ustach. Przy użyciu maszyn zawartych w tej kategorii proces ten będzie tak prosty jak nigdy.