Worki do szprycowania
Podczas przygotowywania różnorakich potraw może zaistnieć konieczność przyozdobienia ich np. bitą śmietaną. Oczywiście zrobimy to za pomocą łyżki, ale wykonanie w taki sposób ładnych dekoracji jest niemożliwe. Wówczas zakupujemy worki do szprycowania i robimy wzory, jakie sobie tylko wymyślimy odpowiednimi końcówkami przystosowanymi do worków!
Do czego służą worki do szprycowania?
Tak jak już wspomnieliśmy, worki do szprycowania wykorzystywane są do przyozdabiania potraw. Wielu profesjonalnych kucharz i cukierników nie może wyobrazić sobie życia bez tych produktów. Dlaczego? Bo tylko one są w stanie zapewnić precyzję wykonywanego wzorów. Mało tego w ich wnętrzu możemy umieścić farsz słodki, jak i słony, co sprawia, iż jest to uniwersalne narzędzie do ozdabiania wielu dań. Właśnie te dwa aspekty przyczyniły się do rozpowszechnienia rękawów cukierniczych.
Rodzaje worków do szprycowania.
Na naszej stronie internetowej odnajdą Państwo dwa rodzaje worków do szprycowania:
- Jednorazowe.
- Wielorazowe.
Te pierwsze zostały wykonane z tworzywa PE (polietylenu) i nadają się do wyciskania ciepłej oraz zimnej masy. Dostarczone są one do Was w roli, dzięki czemu ich pobieranie jest łatwe i szybkie. Znajdą one swoje zastosowanie wszędzie tam, gdzie przyozdabianie potraw wykonuje się rzadko lub w momentach, w których nagle trzeba zrobić wzór na wielu daniach.
Drugi wariant rękawów cukierniczych został stworzony dla osób, które zajmują się zawodowo ozdabianiem gotowych wyrobów i robią to w sposób ciągły. Dla nich w swojej ofercie posiadamy worki wykonane z bawełny bądź supernylonu. Wykorzystane materiały pozwalają wyparzać bądź myć akcesoria pod bieżącą wodą. Wyróżniają się one dużą wytrzymałością.
Charakterystyka worków do szprycowania.
Worki do szprycowania to nieskomplikowane produkty, dlatego nie posiadają one zbyt dużej ilości cech, które je opisują. Do tych najbardziej oczywistych zaliczamy:
- Wymiary worka – to one tak naprawdę decydują o tym, ile masy będziemy mogli umieścić w środku. Warto podkreślić, iż mniejszymi produktami łatwiej się manewruje. Natomiast duże nie wymagają częstego dokładania farszu. Warto wybrać złoty środek pomiędzy obydwoma wariantami.
- Rodzaj użytego materiału – tak jak wcześniej wspominaliśmy ,worki mogą być wykonane z bawełny, supernylonu oraz polietylenu. W zależności od tego, który surowiec wybierzecie, przyboru kuchennego będziecie mogli używać wielokrotnie lub też nie.
- Ilość sztuk w opakowaniu – worki wielokrotnego użytku sprzedawane są najczęściej pojedynczo lub w opakowaniu po dwie sztuki. Natomiast te wielokrotnego użytku nawijane są na role w ilości sto sztuk.
- Zgodność ze standardem HACCP – w lokalach gastronomicznych możecie używać akcesorium zgodny ze standardem HACCP. Dlatego przed zakupem sprawdzi, czy Was produkt posiada odpowiednie certyfikaty.
Dla kogo worki do szprycowania?
Worki do szprycowania to produkty przeznaczone dla osób chcących przyozdabiać produkty. Nie ważne czy robicie to zawodowo w restauracjach bądź hotelach lub domowych zaciszu. Rękawy cukiernicze pozwolą Wam stworzyć niezapomniane wzory na Waszych potrawach.