Szpatułki kuchenne
W kuchni zdarzają się różne czynności, które musimy wykonać. Często spotykanymi są np. przewracanie smażonych potraw lub nakładanie farszu na ciasto. Zadanie te możemy wykonać za pomocą zwykłego noża, ale bardzo często jest to niewygodne. My przedstawiamy Państwu o wiele lepszą alternatywę, jaką są szpatułki kuchenne.
Jakie szpatułki kuchenne wybrać?
Na naszej stronie internetowej mogą Państwo znaleźć dwie rodzaje szpatułek kuchennych:
- Szpatułki do ogólnego zastosowania.
- Szpatułki cukiernicze.
Te pierwsze są to uniwersalne narzędzia, które można użyć w wielu momentach. Bez większego trudu za ich pomocą przewrócicie smażone mięso, zdejmiecie rybę z patelni bądź ściągniecie krążki hamburgerowe z grilla kontaktowego. Dzięki dużej szerokości łopaty nie muszą się Państwo obawiać, iż wyżej wymienione potrawy zostaną przerwane.
Natomiast drugie produkty będą nieocenione dla osób zajmujących się tworzeniem wybiegów. Dzięki długiemu i wąskiemu ostrzu szpatuły te dobrze spisują się między innymi przy nakładaniu jakichś mas cukierniczych. Proces ten wykonywany jest o wiele dokładniej niż przy użyciu zwykłego noża oraz maleje ryzyko pocięcie się, ponieważ szpatułka nie posiada ostrych obrzeży.
Z czego wykonane są szpatułki kuchenne?
Nasze szpatułki kuchenne zostały stworzone z najwyżej jakości materiałów. Elementy metalowe producent wytworzył ze stali nierdzewnej, dzięki czemu odporne są one na rdze oraz uszkodzenia mechaniczne. Natomiast rączki, za które się chwyta, wykonano z polipropylenu lub drewna. Materiały te gwarantują pewny chwyt nawet w przypadku spoconych bądź mokrych rąk.
Parametry techniczne szpatułek kuchennych.
Szpatułki kuchenne, tak jak każdy fizyczny przedmiot, są opisywane przez charakterystyczne cechy, do których zaliczamy:
- Wymiary całkowite – wartości te dokładnie opisują, jakie gabaryty będzie posiadał nasz przybór kuchenny oraz ile miejsce musimy dla niego zarezerwować.
- Wymiary łopaty – łopata jest to element, który służy do przewracania różnych produktów. Liczby te pozwolą stwierdzić, jak duże produkty zmieszczą się na szpatułkę i czy będzie możliwość wykonania tej czynności poprawnie.
- Możliwość mycia w zmywarce – lokale gastronomiczne charakteryzują się tym, że posiadają duże ilości przyborów kuchennych na swoim wyposażeniu. Praktycznie zawsze są one zmywane w zmywarkach. Co za tym idzie, warto sprawdzić, czy twoje szpatuły też będzie można w taki sposób czyścić. Taka możliwość na pewno ułatwi pracę.
- Wykonanie rękojeści – rączki, za które trzymamy przybory, mogą być wykonane z różnych materiałów. W naszym przypadku są to polipropylen lub drewno. Oba surowce umożliwiają pewny chwyt nawet w niesprzyjających warunkach.
- Temperatura użytkowania – w przypadku, gdy chcecie używać swoich akcesoriów w podwyższonej temperaturze, sprawdźcie, czy w ogóle istnieje taka możliwość.
Szpatułki kuchenne, jako uniwersalne przyrządy.
Przedstawione tutaj szpatułki kuchenne to urządzenia niezbędne w każdej kuchni oraz pracowni cukierniczej. Nie ważne czy wykonujecie swoje czynności profesjonalnie lub tylko hobbistycznie. Pokazane produkty na pewno ułatwią Wam pracę.