Pokazuje 1 - 17 z 17 elementów
Pokazuje 1 - 17 z 17 elementów

Wagi gastronomiczne

W kuchniach przygotowujemy różna dania. Zdarzają się sytuacje, w których o ich udaniu decydują odpowiednie proporcje składników. Robienie tego na oko może skończyć się katastrofą. Właśnie, dlatego warto posiadać na swoim wyposażeniu wagę gastronomiczną. To ona poda ile mamy danego towaru na talerzu.

Zadania stawiane przed wagami gastronomicznymi.

Praktycznie wagi gastronomiczne mają tylko jedno zadanie. Dokładne zważenie tego, co znajduje się na szalce. Informacja ta może być dla Was niezbędna w wielu celach. W kuchni przede wszystkim chodzi nam o to, żebyśmy dokładnie wiedzieli, ile dodajemy tego składnika do danej potrawy. Jednak w przypadku prowadzenia sprzedaży na kilogramy informacja o ciężarze powie nam, jaką zapłatę musi przygotować klient. Mimo iż zadanie stawiane przed systemami ważącymi jest jedno to realizowanie jego następuje w bardzo różnych sytuacjach.

Rodzaje wag gastronomicznych.

W tym momencie tak naprawdę na rynku znajdują się dwa rodzaje wag gastronomicznych:

  • Wagi szalkowe – podstawowy system ważący w dawniejszych latach. W tym momencie stosowany sporadycznie jednak posiadający dalej swoich zwolenników. Nie wątpliwie maszyny te mogą być wykorzystywane w lokalach retro i wówczas będą one stanowiły klimatyczny wystrój wnętrza. Wykonanie ze stali nierdzewnej nadaje dodatkowo surowości, która była wszechobecna w ubiegłym wieku.
  • Wagi elektroniczne – najczęściej używane urządzenia w sklepach spożywczych, kuchniach oraz przemyśle. Wyparły już dawno pierwszy rodzaj wag, o którym wspominamy powyżej. Wynika to z faktu, iż są od nich dokładniejsze oraz prostsze w obsłudze. Posiadamy maszyny o zakresie ważenia od 10 g do nawet 150 kg. Taki rozstrzał pozwoli Państwu zmierzyć ciężar małych produktów, jak i tych dużych. Wystarczą one do większości profesjonalnych zastosowań.

Wagi gastronomiczne z legalizacją czy bez niej?

Kupując elektroniczną wagę gastronomiczną, wiele osób zastanawia się, czy kupić ją z legalizacją a może bez. Bardzo często takie pytanie zostanie zadane przez sprzedającego, który będzie Wam przedstawiał ofertę. Wagi z legalizacją stosuje się wszędzie tam, gdzie mamy styczność ze sprzedażą. Tak, więc ich miejsce znajduje się w sklepach, gastronomii bądź przemyśle. Praktycznie zawsze, gdy dojdzie to kontroli, urzędnik zada pytanie, czy posiadają Państwo papiery z Głównego Urzędu Miar. Natomiast wagi bez legalizacji możemy wykorzystywać w miejscach kontrolnego pomiaru. To właśnie one najczęściej znajdują się w kuchniach restauracji, pubów lub barów szybkiej obsługi. Są one nieco tańsze od wag legalizowanych. Oczywiście w razie potrzeby takie urządzenie także można zalegalizować. Jednak będzie kosztowało to dodatkowe pieniądze a co za tym idzie może okazać się to nie opłacalne.

Wagi gastronomiczne niezbędne w każdej kuchni.

Wagi gastronomiczne jest to taki typ produktu, który powinien znajdować się na zapleczu każdej kuchni. Dzięki nim odmierzycie dokładnie ilość składników do ciast, kebabów lub innych potraw. Zachęcamy do oglądania naszej oferty na te towary i zakupu ich u nas. W razie jakichś wątpliwości służymy pomocą!

Wagi gastronomiczne
Menu

Informacja

Tagi