Zapraszamy do zapoznania się z ofertą sklepu !
  • Negocjuj Cenę
    Negocjuj cenę

    Nazwa produktu: Urządzenie do gotowania makaronu

    Kod produktu: 238899 - 47024 - 1

    * Wymagane pola

    Anuluj lub  

  • Negocjuj Cenę
    Negocjuj cenę

    Nazwa produktu: Makaroniarka elektryczna nastawna 3 kW EMH711-S

    Kod produktu: EMH711-S - 49403 - 1

    * Wymagane pola

    Anuluj lub  

  • Negocjuj Cenę
    Negocjuj cenę

    Nazwa produktu: Warnik elektryczny do makaronu o wymiarach 400 x 650 x 270 mm

    Kod produktu: LEW400 - 24375 - 1

    * Wymagane pola

    Anuluj lub  

  • Negocjuj Cenę
    Negocjuj cenę

    Nazwa produktu: Warnik elektryczny do makaronu o wymiarach 400 x 700 x 280 mm

    Kod produktu: L700.WME400 - 24373 - 1

    * Wymagane pola

    Anuluj lub  

  • Negocjuj Cenę
    Negocjuj cenę

    Nazwa produktu: Makaroniarka elektryczna nastawna 2x3 kW EMH721-S

    Kod produktu: EMH721-S - 49404 - 1

    * Wymagane pola

    Anuluj lub  

  • Negocjuj Cenę
    Negocjuj cenę

    Nazwa produktu: Makaroniarka elektryczna, 2x1/3 GN, 6 kW

    Kod produktu: 9745000 - 47009 - 1

    * Wymagane pola

    Anuluj lub  

  • Negocjuj Cenę
    Negocjuj cenę

    Nazwa produktu: Warnik elektryczny do makaronu o wymiarach 700 x 650 x 270 mm

    Kod produktu: LEW600 - 24376 - 1

    * Wymagane pola

    Anuluj lub  

  • Negocjuj Cenę
    Negocjuj cenę

    Nazwa produktu: Warnik elektryczny do makaronu o wymiarach 800 x 700 x 280 mm

    Kod produktu: L700.WME800 - 24374 - 1

    * Wymagane pola

    Anuluj lub  

  • Negocjuj Cenę
    Negocjuj cenę

    Nazwa produktu: Makaroniarka gazowa, V 2x1/3 GN, 9.1 kW, G20

    Kod produktu: 9745110 - 47010 - 1

    * Wymagane pola

    Anuluj lub  

  • Negocjuj Cenę
    Negocjuj cenę

    Nazwa produktu: Makaroniarka gazowa, V 2x1/3 GN, 9.1 kW, G30

    Kod produktu: 9745130 - 47011 - 1

    * Wymagane pola

    Anuluj lub  

Pokazuje 1 - 10 z 10 elementów

Makaroniarki

Kuchnia włoska w dużej mierze opiera się na makaronach. Jednak ten składnik gości w potrawach także z kuchni polskiej lub indyjskiej. Od jego poprawnego przygotowania zależy właśnie, jak będzie smakowało danie. Aby być pewnym tego, że wszystko się uda, warto zastosować makaroniarkę, która czasami jest nazywana także warnikiem do makaronu.

Makaroniarka do gotowania dużej ilości składników.

Część z Państwa może się zastanawiać, po co profesjonalna makaroniarka do gotowa makaronu. Przecież proces tej jest bardzo prosty i wykonujemy go setki razy w naszym domu. Jednak przygotowanie dużych ilości tego składnika w lokalach gastronomicznych nie jest zbyt łatwe. Tutaj przede wszystkim trzeba to robić szybko, aby kliencie nie czekali, a bardzo często dysponujemy też ograniczoną liczbą personelu. Właśnie z tego względu warnik do makaronu odgrywa ważną rolę w kuchniach restauracyjnych, hotelowych czy też pensjonatowych.

Różne rodzaje makaroniarek.

Makaroniarki przez kilku czołowych producentów wytwarzane są w dwóch wersjach. Wyróżniamy, więc:

  • Makaroniarki nastawne – urządzenia tego typu charakteryzują się niewielkimi wymiarami. Jak sama nazwa wskazuje, do ich poprawnego działania niezbędna jest przestrzeń, na której je postawimy. Mogą być to między innymi stoły robocze ze stali nierdzewnej, blaty drewniane lub stoły plastikowe.
  • Makaroniarki wolnostojące – w tych warnikach do makaronu podstawa zintegrowana jest bezpośrednio z resztą urządzenia. Co za tym idzie, mogą one stanowić samodzielne stanowiska pracy. Dość często wyposażone są one w dodatkowe półki gdzie można schować nieużywane przedmioty.

Makaroniarka, więc powinna być dostosowana do ilości miejsca, jakie posiadacie. W większych lokalach gastronomicznych można stosować te wolnostojące natomiast mniejsze raczej powinny zdecydować się na wersje nastawne.

Jakie składniki można przygotować w makaroniarkach?

Terminy makaroniarka lub warnik do makaronu to dość mylące sformułowania. Wynika z nich, wprost, że w urządzeniach tych można tak naprawdę przygotować tylko makaron, a nie jest to prawdą. Jak podają producenci, maszyny te przeznaczone są do bezpośredniej obróbki termicznej potraw polegającej na gotowaniu. Więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby we wnętrzu umieścić warzywa, pierogi czy też jajka. Co za tym idzie urządzenia te są bardziej uniwersalne niż by się mogło wydawać.

Makaroniarka – o czym pamiętać przy jej wyborze?

Makaroniarka to urządzenie mechaniczne, które charakteryzowane jest przez najrozmaitsze parametry. My postaramy się przybliżyć Państwo te najważniejsze, abyście wiedzieli, na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie warnika do makaronu. Tak, więc do dzieła!

  • Wymiary – nie możemy zapomnieć, że długość, szerokość wysokość to istotne cechy opisujące tego typu maszyny. To właśnie one będą determinowały ilość zajmowanego miejsca.
  • Źródło energii – w zależności od modelu makaroniarki mogą być zasilane energią elektryczną bądź gazem. Co za tym idzie w swoim lokalu musicie posiadać odpowiednią instalację do podłączenia.
  • Wydajność – każdy producent podaje, jaką wydajność będą miały ich warniki do makaronu. Powinniśmy dostosować ją w taki sposób, aby nie zabrakło nam składników w tak zwanych godzinach szczytu.
  • Ilość koszy – makaroniarka może posiadać różne ilości koszy, do których wsypujemy produkty. Wartość ta tak naprawdę determinuje to ile rzeczy będziemy mogli przygotować za jednym razem.
  • Przyłącze wody – jego obecność w warnikach do makaronu pozwala automatycznie nabierać potrzebną wodę.
  • Moc makaroniarki – wpływ ona bezpośrednio na szybkość gotowania produktów znajdujących się we wnętrzu warnika do makaronu.

Przydatna makaroniarka w lokalach kuchni włoskiej.

Makaroniarki to urządzenia przydatne w lokalach kuchni włoskiej gdzie przygotowuje się ogromne ilości makaronu. Również znajdą one swoje zastosowaniach w miejscach, gdzie serwuje się tradycyjne potrawy kuchni polskiej czy też chińskiej. Ułatwiają one znacząco gotowanie dużej ilości najrozmaitszych produktów. Dlatego warto się zastanowić nad ich zakupem w sytuacji, gdy proces te u Państwa wykonywany jest dość często.