
Suszarki do żywności




Proces suszenia żywności jest znany od tysięcy lat. Metoda ta sprawia, iż tak przygotowane produkty można przechowywać dłużej. Do tego nie tracą one swoich właściwości. W dawnych czasach wystawiano składniki na słońce i czekano, aż stracą wilgoć oraz się wysuszą. Dzisiaj robi się to o wiele szybciej i w profesjonalnych suszarkach do żywności.
Co można poddawać obróbce termicznej w suszarkach do grzybów, ziół, mięsa, owoców i warzyw?
W suszarkach do żywności można wysuszyć termicznie takie rzeczy jak: owoce,
- grzyby,
- warzywa,
- zioła,
- mięsa,
- ryby.
Widać, że grupa produktów, w których można pozbyć się wody jest bardzo duża. Sprawia to, że maszyny te znajdą swoje zastosowanie w większości lokalach gastronomicznych. Przygotowane w ten sposób składniki w późniejszym czasie dodawane są do inny potraw. Razem tworzą, więc aromatyczne dania. Wartym podkreślenia jest fakt, że w ten sposób obrobione jedzenie nie traci swoich właściwości odżywczych. Można wykorzystać je w okresach gdzie nie występuje naturalnie.
Budowa suszarki do żywności.
Suszarka do mięsa to niewielki elementy przypominające prostokąt. W jej wnętrzu znajdują się:
- urządzenie emitujące ciepło,
- wentylator,
- perforowane półki,
- inna elektronika niezbędna do działania.
Nie mogło również zabraknąć drzwiczek uniemożliwiających wydostanie się ciepła na zewnątrz.
Elementy grzewcze generują ciepłe powietrze, a ich rozprowadzeniem po całej obudowie zajmuje się wentylator. Musi być od dużej wydajności, aby gorące powietrze mogło być równomiernie rozprowadzane po całej maszynie. W innym wypadku nie moglibyśmy wysuszyć wszystkich składników, które znajdują się w środku. Nad całym procesem piecze ma elektronika, która dba o uzyskanie odpowiednich warunków suszenia.
Na co zwracać uwagę przy zakupie suszarki do żywności?
Wybierając suszarkę do grzybów warto zwrócić uwagę na kilka następujących aspektów:
- Ilość sit / rusztów – wartość ta będzie determinowała ile produktów będziecie mogli włożyć na raz do suszenia.
- Moc urządzenia – większa moc urządzenia oznacza skrócenie całego procesu obróbki termicznej. Jednak warto pamiętać, iż takie czynności zazwyczaj trwałą dłuższą chwilę.
- Czas suszenia – nasze maszyny mogą pracować 24 godziny w odstępach 30-minutowych. Wartości te pozwalają wysuszyć wiele produktów jednego dnia.
- Rodzaj panelu sterującego – rozwiązania tutaj przedstawione mogą być wyposażone w dwa rodzaje paneli. Ręczne (pokrętła i guziki) lub cyfrowy.
- Regulacja temperatury – chcąc suszyć różne produkty, musicie wyposażyć się w suszarki z możliwością regulacji temperatury. U nas zmienicie temperaturę w zakresie od 35°C do 75°C. Z gradacją, co 5°C.
Czyjej produkcji dehydratory do żywności kupić?
Suszarki do grzybów i owoców produkowane są przez wiele firm. Praktycznie można je znaleźć w każdym markecie elektronicznym. Większość z nas wybiera pierwsze urządzenie do obróbki termicznej, jakie wpadną nam w oko. Według nas jest to duży błąd! Tym bardziej, gdy proces suszenia chcecie wykonywać wielokrotnie. Wówczas naprawdę warto zdecydować się na profesjonalne maszyny. Te dostarczane są przez takich producentów jak:
- Hendi.
- Stalgast.
Właśnie ich suszarki do warzyw i owoców odnajdziecie w naszym sklepie internetowym.
Suszarki do żywności jako produkt sezonowy.
Trzeba przyznać, że suszarki do owoców cieszą się największą popularnością w sezonie letnim. Wynika to głównie z faktu, że właśnie wtedy dojrzewa najwięcej produktów, które chcemy ususzyć. Jednak zapewniamy, że tego typu urządzenia mogą być używane również w innych okresach roku. Dlaczego? Ponieważ w ich wnętrzu można poddawać obróbce wiele innych elementów. O części z nich pewnie nie mieliśmy o nich pojęciach. Zaliczamy do nich między innymi:
- Mięso.
- Zioła.
Dla kogo dehydratory do żywności?
Dehydratory do żywności to produkty dla odpowiedniej grupy osób. Tej, która chce przechowywać swoje produkty żywnościowe dłużej w nienagannej strukturze. Również urządzenia te przeznaczone są ludziom chcącym zmieniać smak suszonych produktów. Wielu koneserów podkreśla właśni, iż tak obrabiane rzeczy smakują lepiej. Nasze urządzenia skrócą cały proces obróbki termicznej i sprawią, że stanie się on łatwiejszy.