Zapraszamy do zapoznania się z ofertą naszego sklepu !
Pokazuje 1 - 3 z 3 elementów

Suszarki do żywności

Proces suszenia żywności jest znany od tysięcy lat. Metoda ta sprawia, iż tak przygotowane produkty można przechowywać dłużej, a do tego nie tracą one swoich właściwości. W dawnych czasach wystawiano składniki na słońce i czekano, aż stracą wilgoć oraz się wysuszą. Dzisiaj robi się to o wiele szybciej i w profesjonalnych suszarkach do żywności.

Co można poddawać obróbce termicznej w suszarkach do żywności?

W suszarkach do żywności można wysuszyć termicznie takie rzeczy jak: owoce, grzyby, warzywa, zioła, mięsa i ryby. Tak duża grupa produktów, w których można pozbyć się wody, sprawia, iż tego rodzaju maszyny znajdą swoje zastosowanie w większości lokalach gastronomicznych. Przygotowane w ten sposób składniki w późniejszym czasie dodawane są do inny potraw i razem tworzą aromatyczne dania. Wartym podkreślenia jest fakt, że w ten sposób obrobione jedzenie nie traci swoich właściwości odżywczych i możne wykorzystać je w okresach gdzie nie występuje naturalnie.

Budowa suszarki do żywności.

Suszarka do żywności to niewielki elementy przypominające prostokąt. W jej wnętrzu znajdują się: urządzenie emitujące ciepło, wentylator, perforowane półki oraz inna elektronika niezbędna do działania. Nie mogło również zabraknąć drzwiczek uniemożliwiający wydostanie się ciepła na zewnątrz.

Elementy grzewcze generują ciepłe powietrze, a ich rozprowadzeniem po całej obudowie zajmuje się wentylator. Musi być od dużej wydajności, aby gorące powietrze mogło być równomiernie rozprowadzane po całej maszynie. W innym wypadku nie moglibyśmy wysuszyć wszystkich składników, które znajdują się w środku. Nad całym procesem piecze ma elektronika, która dba o uzyskanie odpowiednich warunków suszenia.

Na co zwracać uwagę przy zakupie suszarki do żywności?

Wybierając suszarkę do żywności warto zwrócić uwagę na kilka następujących aspektów:

  • Ilość sit / rusztów – wartość ta będzie determinowała ile produktów będziecie mogli włożyć na raz do suszenia.
  • Moc urządzenia – większa moc urządzenia oznacza skrócenie całego procesu obróbki termicznej. Jednak warto pamiętać, iż takie czynności zazwyczaj trwałą dłuższą chwilę.
  • Czas suszenia – nasze maszyny mogą pracować 24 godziny w odstępach 30-minutowych. Wartości te pozwalają wysuszyć wiele produktów jednego dnia.
  • Rodzaj panelu sterującego – rozwiązania tutaj przedstawione mogą być wyposażone w panel manualny (pokrętła i guziki) lub cyfrowy.
  • Regulacja temperatury – chcąc suszyć różne produkty, musicie wyposażyć się w suszarki z możliwością regulacji temperatury. U nas zmienicie temperaturę w zakresie od 35°C do 75°C, z gradacją, co 5°C.

Dla kogo suszarki do żywności?

Suszarki do żywności to produkty dla osób, które chcą przechowywać swoje produkty żywnościowe dłużej w nienagannej strukturze. Również urządzenia te przeznaczone są ludziom chcącym zmieniać smak suszonych produktów. Wielu koneserów podkreśla właśni, iż tak obrabiane rzeczy smakują lepiej. Nasze urządzenia skrócą cały proces obróbki termicznej i sprawią, że stanie się on łatwiejszy.