Ryżowary
Ryż stanowi składnik dużej ilości dań w kuchniach domowych, jak i restauracyjnych. Jednak, aby go dodać do czegokolwiek, najpierw trzeba poddać go obróbce termicznej. Możemy tego dokonać w odpowiednich urządzeniach do gotowania ryżu, które potocznie nazywane są ryżowarami.
Ryżowar niezbędny przy dużej jego ilości!
W naszych domach dość często gotujemy ryż. Najczęściej jest to kilka porcji. Wówczas cały proces nie jest ciężki i przechodzi bez problemowo. Co, jednak gdy musimy zwiększyć znacząco ilość, ponieważ mamy więcej gości? Taka sytuacja występuje praktycznie codziennie w lokalach gastronomicznych. Wtedy trzeba wspomóc się urządzeniami do gotowania ryżu, które nazywane są także ryżowarami. W ich wnętrzu w zależności od modelu jesteśmy w stanie przygotować od 10 do 36 porcji ryżu. Wartości te powinny być wystarczające nawet dla profesjonalnych kuchni.
Urządzenie do gotowania ryżu z dwoma funkcjami.
Urządzenie do gotowania ryżu, które stosujemy w naszych domach, najczęściej ma jedną funkcję. Mianowicie ma ono poddać obróbce termicznej surowe ziarna znajdująca się we wnętrzu. Jednak w przypadku profesjonalnego ryżowaru jest on jeszcze w stanie utrzymywać temperaturę porcji wcześniej zrobionych. Jest to bardzo ważna funkcja! Pozwala ona na przyrządzenie większej ilości ryżu, gdy mam więcej czasu. Gdy będziemy posiadali większą ilość gości, składnik ten zawsze będzie ciepły i gotowy do wydania. Nie wątpliwie jest to oszczędność cennych minut bądź sekund oraz pieniędzy.
Elegancko wyglądające urządzenia do gotowania ryżu.
Producenci coraz mocniej zwracają uwagę na to, jak wyglądają urządzenia do gotowania ryżu (ryżowary). Spowodowane jest to tym, że maszyna tego może stać w widocznych miejscach w kuchni. Nie może, więc przestraszyć naszych gości. Z tego właśnie względu obudowy wszystkich sprzedawanych przez nas rozwiązań zostały wykonane ze stali nierdzewnej. Materiał ten odporny jest na uszkodzenia mechaniczne oraz rdzę.
Wartym podkreślenia są elementy plastikowe w ryżowarze, które malowane są na kolor czarny. Zgrywają się one, więc znakomicie z metalowym korpusem i dopełniają całość. Naszym zdaniem maszyny te mogą stać w widocznych miejscach i nie odpędzą Waszych gości.
Na co zwrócić uwagę podczas wyboru urządzenia do gotowania ryżu?
Urządzenie do gotowania ryżu, urządzeniowi do gotowania ryżu nierówne. Co za tym idzie, warto byłoby znać parametry, za pomocą których możemy je porównać. Naszym zdaniem do tych najważniejszych zaliczamy:
- Wymiar ryżowaru – jakby nie patrzeć musimy, gdzieś postawić warniki do ryżu, które zostało przez nas zakupione. Właśnie, dlatego długość, wysokość i szerokość to ważne parametry.
- Pojemność – każdy producent podaje, ile miarek surowego ryżu będziemy w stanie zmieścić w urządzeniu do gotowania ryżu. Powinniśmy ocenić czy ilość ta jest dla nas wystarczająca.
- Moc – od tego, jaką moc będą miały ryżowary, zależy tak naprawdę szybkość przygotowania. Im większa moc, tym krótszy czas.
- Zastosowany pojemnik – w przypadku, gdy w urządzeniach do gotowania ryżu występuje wyjmowały pojemnik o wiele łatwiej jest go umyć a co za tym idzie zadbać o jego czystość.
- Dodatkowe wyposażenie – niekiedy dostawcy ryżowaru do swojego urządzenia dodają dodatkowe wyposażenie takie jak miarki, łyżki i widelce. Wszystkie one ułatwiają prace podczas gotowania.
Jak gotować w garnku do gotowania ryżu (warniku do ryżu)?
Pytanie z tytułu tego akapitu jest stawiane dość często. Szczególnie gdy nigdy wcześniej nie korzystaliśmy z garnka do gotowania ryżu. Cały proces jest prosty i intuicyjny. Wykonać będzie go w stanie każda osoba.
W pierwszej kolejności wlewamy wodę do warnika do ryżu. Bez obaw na jego ściankach znajduje się podziałka. Dokładnie ona wskazuje ile cieczy musi być obecne we wnętrzu.
Następnie wsypujemy odpowiednią ilość ryżu do ryżowaru. Gdy to uczynimy wystarczy już tylko włączyć maszynę i odczekać określony czas. Po dłuższej chwili będziecie posiadali idealni ugotowany ryż. Bez obaw o to, że coś wykonaliście źle.
Urządzenie do gotowania ryżu przydatne w każdej kuchni.
Urządzenia do gotowania ryżu to przydatne wyposażenie gastronomiczne. Powinno ono znaleźć się praktycznie w każdej kuchni. To właśnie dzięki tej maszynie będziecie w stanie przygotować duże ilości porcji ryżu w bardzo krótkim czasie. W swojej ofercie posiadamy wytwory od sprawdzonych producentów takich jak: Hendi i Stalgast. Z tego względu zachęcamy do zakupów właśnie u nas.