Jak piecze się naleśniki w lokalach gastronomicznych?

Pewnie niejednokrotnie jedli Państwo naleśniki w jakimś hotelu lub restauracji. Są one dość często podawane, jako słodki deser, ale także stanowią składnik innych dań. Jednak czy zastanawialiście się, jak one powstają? Może myślicie, że proces ich robienia przebiega tak samo, jak w domowych warunkach? W artykule tym pochylimy się bardziej nad tym tematem i rozwiejemy Wasze wątpliwości. Tak, więc do dzieła.

Dlaczego musisz posiadać naleśnikarkę gastronomiczną?

Już na samym początku rozwiejemy Wasze wątpliwości. Naleśników w takich miejscach jak restauracje i hotele nie przygotowuje się tak jak w domu. Nie używa się do tego patelni jak to często mamy w zwyczaju. Pewnie cześć osób może zadać pytanie, dlaczego? Po prostu taki proces robienia tego dania zajmowałby zbyt dużo czasu a oprócz tego nie byłyby powtarzalny.

Właśnie, dlatego większość profesjonalistów decyduje się za zakup naleśnikarek gastronomicznych. Te urządzenia wyposażone są w okrągłą płytę, na której umieszcza się masę. Podgrzewana jest ona przez grzałki i w ten sposób dostajemy gotowe ciasto. Bardzo łatwo możemy je zabrać, ponieważ powierzchnia pokryta jest teflonem, która uniemożliwia przywieranie.

Mając rozwianą już pierwszą wątpliwość w dalszej części przybliżymy Wam bardziej profesjonalne urządzenia do pieczenia naleśników.

Ciasto umieszczone na naleśnikarce gastronomicznej.

Naleśnikarki gastronomiczne zasilane energią elektryczną.

Naleśnikarki gastronomiczne, które podłączone są do gniazda elektrycznego, stanowią najczęstszy zakup. Wynika to bezpośrednio z tego, że praktycznie każdy lokal posiada tego typu instalację na swoim wyposażeniu. Oprócz tego mają one o wiele prostszą budowę, a co za tym idzie, konstruowane są przez wielu producentów. Jedynie, co należy sprawdzić przed zakupem to, do jakiego napięcia Wasza maszyna do pieczenia naleśników jest dostosowana. Może być to 230 V lub 400 V. Należy o tym bezwzględnie pamiętać.

Przygotowanie naleśników na profesjonalnej maszynie.

Naleśnikarki gastronomiczne na gaz.

Co jednak w przypadku, gdy nie ma instalacji elektrycznej w miejscu, gdzie prowadzimy biznes i nie ma możliwości jej doprowadzenia? Czy wówczas jesteśmy z góry skazani na porażkę? Mamy dla Was dobrą informację! Wcale tak nie musi być. Niektórzy producenci w dalszym ciągu produkują naleśnikarki gastronomiczne na gaz. Tego typu źródło energii jest dość popularne. Warto jednak mieć na uwadze, iż wybór takiej maszyny może przebiegać bardzo długo i być dość problematyczny. Wynika to po prostu z tego, że modeli tego typu na rynku nie jest zbyt dużo. Jednak, gdy postaracie się, na pewno je znajdziecie. Tutaj również należałoby zasięgnąć informacji, jaki rodzaj gazu będzie nam potrzeby. Rozróżniamy urządzenia do pieczenia naleśników na gaz proban-butan i gaz ziemny (GZ50).

Użycie naleśniarki gastronomicznej na dworze.

Czym kierować się przy wyborze profesjonalnego urządzenia do pieczenia naleśników?

Akapit ten ma ukierunkować Państwo, na co zwrócić uwagę przy zakupie naleśnikarki. Przecież na rynku znajduje się wiele modeli tego typu maszyn i jak je z sobą porównać. Możecie tego bardzo łatwo dokonać, wykorzystując poniższą listę najważniejszych parametrów. Zachęcamy więc do jej dokładnego przeczytania.

  • Średnica płyty grzewczej – to bezpośrednio od niej zależy, jak duże będzie mogło być wypieczone przez Was ciasto. Wartość tę należy dostosować do potrzeb, jakie posiadacie w swoim lokalu.
  • Regulacja temperatury – również musicie sprawdzić, czy model, który zamierzacie kupić, umożliwia regulację temperatury pracy. Gdy tak będzie, będziecie mogli kontrolować ten parametr i dostosować go w taki sposób, jaki chcecie.
  • Moc urządzenia – liczba ta w dużym skrócie ma wpływa na to, w jakim czasie przygotujecie swój wyrób. Im większa moc tym czas te będzie krótszy.
  • Rodzaj płyty grzewczej – w zależności od urządzenia może ono posiadać żeliwną płytę lub z innego materiału. Będą się one wówczas od siebie różnić szybkością nagrzewania oraz łatwością odrywania gotowego naleśnika.

Gotowe naleśniki umieszczone na talerzu.

Jaką naleśnikarkę gastronomiczną polecamy?

W celu ułatwienia Państwu wyboru postanowiliśmy podpowiedzieć Wam, jakie my urządzenia do pieczenia naleśników polecamy. Nasza lista trzech popularnych maszyn prezentuje się następująco:

Firmę Caterinę kojarzy praktycznie każdy, kto kiedykolwiek kupował dla siebie wyposażenie gastronomiczne. Wyroby ich charakteryzują się bardzo dużą wytrzymałością i małą awaryjnością. Pracują one wiele lat na pełnych obrotach i nie wymagają żadnego remontu. Model ten posiada płytę grzewczą o średnicy 400 mm. Również daje on możliwość regulacji temperatury w zakresie od 50°C do 300°C. W zestawie znajduje się również szpatułka ułatwiająca rozprowadzanie ciepłe. Do poprawnego działania wyrób ten potrzebuje energii elektrycznej.

Naleśnikarka gastronomiczna Caterina 772284.

Również urządzenie to pochodzi od znanego producenta, jakim jest firma Roller Grill. Trafiło ono do naszego zestawienia między innymi, dlatego, że jako jedyne podłączane jest do instalacji gazowej. Możemy być to gaz proban-butan lub gaz ziemny. Również jak poprzedniczka wyposażony został on w płytę grzewczą o średnicy 400 mm. Solidne urządzenie pracujące w wielu lokalach gastronomicznych.

Naleśnikarka gastronomiczna Roller Grill 777243

Na naszej liście nie mogło zabraknąć również wyrobów od firmy Hendi. Jest ona przecież przodującym graczem w naszym kraju, gdy mówimy o wyposażeniu gastronomicznym. Przedstawiany tutaj model posiada płytę grzewczą o średnicy 400 mm oraz płynną regulację temperatury 50°C - 250°C. Wyrób, na który nie ma żadnych większych skarg znajdujący się na rynki już dłuższy czas.

Naleśnikarka gastronomiczna Hendi 212028.

Czy w moim biznesie profesjonalne urządzenie do pieczenia naleśników ma sens?

Zwieńczeniem tego artykułu będzie odpowiedź na pytanie: Kiedy powinniśmy w ogóle myśleć o zakupie profesjonalnej naleśnikarki gastronomicznej? W przypadku, gdy w swoim lokalu serwujecie dużą liczbę wypieczonego ciasta, powinniście zdecydować się na ten typ maszyny. Przyspieszy on znacznie Waszą pracę, a oprócz tego będzie ona powtarzalna. To znaczy, że Wasze wypieki zawsze będą posiadały tę samą grubość. My już dziękujemy za uwagę i zapraszamy do komentowania tego artykułu. Postaramy się odpowiedzieć na wszystkie Wasze wątpliwości.

Powiązane produkty

Nalesnikarka [772281]
Obecnie brak na stanie

Naleśnikarka

STALGAST_P
772281
Cena netto:
774,00 zł
Cena netto:
681,12 zł
Cena brutto:
952,02 zł
Cena brutto:
837,78 zł
Oszczędzasz: 114,24 zł
NALESNIKARKA [HENDI] [212028]
Obecnie jest na stanie

NALEŚNIKARKA

Hendi
212028
Cena netto:
869,00 zł
Cena netto:
825,55 zł
Cena brutto:
1 068,87 zł
Cena brutto:
1 015,43 zł
Oszczędzasz: 53,44 zł
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 1 008,42 zł
Naleśnikarka - pojedyncza
Obecnie brak na stanie
Cena netto:
1 099,00 zł
Cena netto:
664,05 zł
Cena brutto:
1 351,77 zł
Cena brutto:
816,78 zł
Oszczędzasz: 534,99 zł

Naleśnikarka gazowa okrągła

STALGAST_D
777243
Cena netto:
1 945,00 zł
Cena netto:
1 556,00 zł
Cena brutto:
2 392,35 zł
Cena brutto:
1 913,88 zł
Oszczędzasz: 478,47 zł
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 1 820,40 zł

Naleśnikarka okrągła 3,6 kW

STALGAST_D
777242
Cena netto:
1 850,00 zł
Cena netto:
1 480,00 zł
Cena brutto:
2 275,50 zł
Cena brutto:
1 820,40 zł
Oszczędzasz: 455,10 zł
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 1 731,84 zł
Zobacz wpisy autora
Doris Koszalin

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.

Nowy komentarz

Odpowiadasz na komentarz

Produkt dodany do listy życzeń

Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej dostępności, personalizacji, obsługi kont użytkowników czy aby zbierać dane, dotyczące ruchu na stronie. Każdy może sam decydować o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie Sklepu.