Pokazuje 1 - 16 z 16 elementów
Pokazuje 1 - 16 z 16 elementów

Grille gazowe

Grillowanie w Polsce to dość popularna czynność. Wykonujemy ją najczęściej w domowych warunkach, ale również wiele lokali gastronomicznych oferuje dania przygotowane w ten sposób. Nieodzownym elementem takiego procesu robienia potraw jest grill gazowy, który mogą Państwo zamówić u nas w sklepie internetowym.

Co wyróżnia gastronomiczne grille gazowe od węglowych?

Gastronomiczny grill gazowy w porównaniu do swojego konkurenta na węgiel drzewny lub brykiet ma kilka zalet. Przede wszystkim proces jego rozpalania jest o wiele krótszy oraz prostszy. Wystarczy podłączyć butlę gazową i wcisnąć przycisk. W tym momencie mamy już gotowy ogień, na którym możemy przygotowywać nasze potrawy.

Również udowodniono, że dania zrobione na palnikach gazowych są zdrowsze. Wynika to między innymi z faktów, iż nie osiadają się na nich żadne związki chemiczne, jakie produkowane są podczas spalania węgla oraz potrawy nie mają tak dużo tłuszczu. Wszystko to dzięki gazowi propan-butan, który jest czystszy oraz generuje więcej ciepła.

Jakie grille gazowe wybrać?

Oferta grilli gazowych na rynku jest różnorodna, dlatego warto zastanowić się, jakie aspekty przy wyborze tego urządzenia są ważne. Może do nich zaliczyć między innymi:

  • Ilość palników – w grillu gazowym, w odróżnieniu od rozwiązań węglowych, występuje kilka źródeł ognia. Większa ilość palników pozwala przyrządzić więcej potraw za jednym razem. W swojej ofercie posiadamy produkty wyposażone w 2,3 lub 4 palniki. Warto podkreślić, iż są one oddzielnie regulowane, dzięki czemu przy mniejszej ilości gości możemy wyłączyć niepotrzebne źródła ciepła.
  • Moc urządzenia – parametr ten określa, jaką ilość ciepła będzie w stanie wytworzyć grill. Ma on bezpośrednie powiązanie z ilością palników. Zasadniczo im większa ta wartość, tym lepiej, ponieważ będziemy mogli przygotowywać więcej grillowanych dań.
  • Wymiary rusztu – ruszt to element, na którym umieszczamy potrawy do grillowania. Im jest on większy, tym więcej składników na nim umieścimy. W dużej mierze jego wymiary dopieramy do ilości grillowanych, na co dzień dań.
  • Sposób zapalania – większość urządzeń wyposażone jest we wbudowany zapalnik piezoelektryczny, który uruchamia maszynę. Jednak są także rozwiązania do uruchomienia, których niezbędne będą zapałki bądź zapalniczka.
  • Dodatkowe wyposażenie – warto zwrócić uwagę czy dana maszyna posiada już wbudowane jakieś udogodnienia albo, czy będzie można je dokupić w późniejszym czasie. Np. cześć naszych grilli posiada kółka, dzięki czemu łatwiej będzie można je przesuwać. Natomiast do wszystkich prezentowanych produktów możemy dokupić półki boczne lub tylne oraz pokrywy. Te dodatki na pewno umilą nam korzystanie z grilla.

Dla kogo gastronomiczne grille gazowe?

Gastronomiczne grille gazowe to urządzenia dla osób, które nie lubią jego rozpalania oraz dbają o czystość swojego pożywienia. Będziecie mogli zastosować je w domowych warunkach, ale również w restauracjach, barach lub ogródkach piwnych. Dzięki nim szybko przygotujecie grillowane potrawy.

Grille gazowe
Menu

Informacja

Tagi