Noże japońskie
Część osób pracujących w kuchni to wymagający użytkownicy. Dlatego muszą oni posiadać przyrządy dobrze wykonane oraz zawsze ostre. Właśnie dla tej grupy klientów przygotowaliśmy noże japońskie. Zapraszamy do oglądania i wybierania idealnych przyrządów dla siebie.
Dlaczego noże japońskie?
Noże japońskie od zawsze kojarzą się z największego jakością. Właśnie, dlatego wiele kucharzy chce je posiadać na swoim wyposażeniu. Ale, na czym tak naprawdę polega fenomen tego typu narzędzi? Już pędzimy z odpowiedzią! Przede wszystkim wykonywane są one z twardszej stali nierdzewnej niż europejskie odpowiedniki. To natomiast wpływa na ostrość ostrzy. Wyroby z kraju kwitnącej wiśni są po prostu ostrzejsze. Prócz tego ich produkty wolniej się zużywają. Dlatego nie będziecie musieli tak często ich ostrzyć. Właśnie z tych względów japońskie noże zyskały taką sławę i renomę w Europie oraz na całym świecie.
Rodzaje noży japońskich.
Spotykając się z nożami japońskimi, od razu zauważymy, iż ich nazwy są dla nas niezrozumiałe. Dlatego przybliżymy je Wam bardziej, abyście dokładnie wiedzieli, co wybrać. Tak, więc zaczynamy:
- Noże Sashimi – klingi tego typu noży, skonstruowane są w takie sposób, że przypominają liści wierzby. Właśnie od tego kształtu wywodzi się nazwa przyrządu. Często wybierany jest przez kucharzy, którzy przygotowują sushi czy saskimi. Jednak również możecie je wykorzystać do plastrowania, filetowania oraz obierania ryb.
- Noże Nakiri – swoją budową przypominają tasaki tylko, że posiadają cieńsze ostrze. Takie wykonanie sprawia, iż znakomicie sprawdzą się w obróbce różnorakich warzyw, owoców oraz ziół. W związku z dużo szerokością ostrza wykorzystywane także często, jaka łopatka do przenoszenia różnorakich potraw.
- Noże Santoku – charakterystycznego dla tego typu noża jest to, iż posiada on zaokrąglone krawędzie ostrza. Natomiast to bezpośrednio wypływa na wyeliminowanie kołysanie się jego podczas jakikolwiek ruchów. Jeden z najbardziej uniwersalnych noży stosowany do krojenia warzyw, owoców, mięsa oraz ryb.
Mamy nadzieję, że te kilka słów znajdujących się powyżej pozwoli Wam dobrać odpowiedni nóż japoński do Waszych zastosowań.
Solidne wykonanie noży japońskich.
Noże japońskie charakteryzują się wysoką jakością wykonania oraz tradycyjnym kunsztem. Prezentowane w tej kategorii wyroby zostały stworzone ze stali węglowej X50CrMoV15. Materiał ten charakteryzuje się dużą wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne oraz rdzę.
Natomiast rękojeści jak to często bywa w tradycyjnych narzędziach z kraju kwitnącej wiśni, wykonano z drewna. Nie muszę się Państwo jednak obawiać o ich trwałość. Wynika to z faktu, iż zastosowano tutaj specjalną powierzchnię, która zapobiega próchnieniu tego materiału.
Noże japońskie dla wymagających.
Noże japońskie to produkty dla osób, które oczekują od swoich narzędzi wysokiej niezawodności. Jeżeli jesteście takimi klientami, to te wyroby będą dla Was odpowiednie. To one zapewnią Wam wygodne krojenia nawet w najbardziej wymagających warunkach. Również dzięki nim zapomnicie o ciągłym i mozolnym procesie ostrzenie. Wyroby tutaj przedstawione będą ostrze przez długi czas. Właśnie z tych względów noże do wybierane są przez profesjonalnych szefów kuchni oraz domowych miłośników gotowania.