Noże do ciast


Profesjonaliści, który przygotowują różne wypieki wiedzą jedną rzecz. Mianowicie najdrobniejsze szczegóły wpływają na odbiór wykonanego przez nich dzieła. Właśnie, dlatego używają oni różnych narzędzi do ich zrobienia. W warsztacie takich osób nie mogło zabraknąć profesjonalnych noży do ciasta. Wszystkie one zostały zebrane w tej kategorii.

Czemu noże do ciasta są takie ważne?

Część osób może zadawać sobie jedno pytanie. Po co mi w ogóle nóż do ciasta w mojej kuchni? Przecież na swoim wyposażeniu posiadam wiele narzędzi do cięcia. Tak, więc nie potrzebuje kolejnych. Tutaj niestety możecie być w dość dużym błędzie. Już spieszymy z odpowiedzią, dlaczego!

Nóż cukierniczy posiada jedną niesamowitą cechę. Mianowicie jego ostrze jest dużą giętsze niż standardowego gastronomicznego noża kuchennego. Co za tym idzie możemy za pomocą tego pierwszego wykonywać wiele czynności, których byśmy nie mogli wykonać za pomocą drugiego. Dokładnie te rzeczy zostaną opisane w akapicie poniżej.

Do czego wykorzystywany jest nóż do ciasta?

Słowo się rzekło i w akapicie tym opiszemy, do czego możemy wykorzystywać nóż cukierniczy ze stali nierdzewnej. W pierwszej kolejności używany jest on do nakładania i rozprowadzania mas na wypiekach. Tutaj jego giętkość ma ogromne znaczenie. Szczególnie, gdy ciasta posiadają kształt okrągły, owalny lub nieregularny.

Nóż do ciasta ze stali nierdzewnej oczywiście wykorzystywany jest także do samego krojenia tortów. W tej materii sprawdzi się on o wiele lepiej niż najzwyklejszy nóż kuchenny. Dlaczego? Ponieważ posiada on o wiele większą długość. Co za tym idzie podczas jednego ruchu będziemy w stanie w całości przekroić wypiek.

Nóż cukierniczy ze stali nierdzewnej - rodzaje.

Sami, więc widzicie, że noże cukiernicze do ciasta są wykorzystywane w rozmaity sposób. W związku z tym muszą one posiadać różne właściwości fizyczne, aby spełniać swoje zadania. Z tego też powodu rozróżniamy:

  • Noże cukiernicze płaski - ich ostrze nie posiada żadnych ząbków. Znakomicie sprawdza się one więc do nanoszenia i rozprowadzania mas.
  • Noże cukiernicze ząbkowane - tego typu produktu zostały stworzone do krojenia ciast i tortów. Podczas zakupów należy wrócić uwagę na jedną rzecz. Mianowicie mogą one posiadać ząbkowanie z jednej bądź dwóch stron.

Te dwa rodzaje noży do ciasta możecie najczęściej spotkać na polskim rynku. Zakupicie je w sklepach internetowych oraz stacjonarnych hurtowniach z wyposażeniem gastronomicznym.

Czyjej produkcji nóż cukierniczy do ciasta wybrać?

Nóż cukierniczy, nożowi cukierniczemu nie równy. Dlatego istotne jest, aby wybrać przybory od sprawdzonych producentów. W naszej ofercie posiadamy w tym momencie wybory firmy Hendi. Współpracujemy z nimi już kilka lat i naprawdę nie możemy nic złego o nich powiedzieć.

Jednak również możecie śmiało kupić nóż do krojenia ciasta od koncernu Stalgast. Są oni drugim popularnym dostarczycielem profesjonalnego wyposażenie dla gastronomii w Polsce. Ich produkty także cieszą się dobrą renomą.

Noże do ciasta ze stali nierdzewnej czyniące cuda.

Nóż do ciasta w rękach profesjonalisty może naprawdę sprawdzić cuda. Idealnie sprawdzi się on podczas nakładania oraz rozprowadzania mas. Możecie go także użyć do krojenia gotowych wypieków. W przypadku, gdy zawodowo lub amatorsko zajmujecie się cukiernictwem przybory te będą dla Was bardzo przydatne.

Produkt dodany do listy życzeń

Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej dostępności, personalizacji, obsługi kont użytkowników czy aby zbierać dane, dotyczące ruchu na stronie. Każdy może sam decydować o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie Sklepu.