Makaroniarki

Urzadzenie do gotowania makaronu [HENDI] [238899]
Obecnie jest na stanie
Cena netto:
5 099,00 zł
Cena netto:
4 844,05 zł
Cena brutto:
6 271,77 zł
Cena brutto:
5 958,18 zł
Oszczędzasz: 313,59 zł
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 5 958,18 zł
Cena netto:
8 720,00 zł
Cena netto:
6 976,00 zł
Cena brutto:
10 725,60 zł
Cena brutto:
8 580,48 zł
Oszczędzasz: 2 145,12 zł
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 8 088,48 zł
Pokazano 1-9 z 9 pozycji

Kuchnia włoska w dużej mierze opiera się na makaronach. Jednak ten składnik gości w potrawach także z kuchni polskiej lub indyjskiej. Od jego poprawnego przygotowania zależy właśnie, jak będzie smakowało danie. Aby być pewnym tego, że wszystko się uda, warto zastosować makaroniarkę. Czasami nazywaną także warnikiem do makaronu.

Makaroniarka do gotowania dużej ilości składników.

Część z Państwa może się zastanawiać, po co profesjonalna makaroniarka gastronomiczna do gotowa makaronu. Przecież proces tej jest bardzo prosty i wykonujemy go setki razy w naszym domu. Jednak przygotowanie dużych ilości tego składnika w lokalach gastronomicznych nie jest zbyt łatwe. Tutaj przede wszystkim trzeba to robić szybko, aby kliencie nie czekali. Bardzo często dysponujemy też ograniczoną liczbą personelu. Właśnie z tego względu warnik do makaronu odgrywa ważną rolę w kuchniach:

  • Restauracyjnych.
  • Hotelowych.
  • Pensjonatowych.

Różne rodzaje makaroniarek.

Makaroniarki gastronomiczne przez kilku czołowych producentów wytwarzane są w dwóch wersjach. Wyróżniamy, więc:

  • Makaroniarki gastronomiczne nastawne – urządzenia tego typu charakteryzują się niewielkimi wymiarami. Jak sama nazwa wskazuje, do ich poprawnego działania niezbędna jest przestrzeń, na której je postawimy. Mogą być to między innymi stoły robocze ze stali nierdzewnej, blaty drewniane lub stoły plastikowe.
  • Makaroniarki gastronomiczne wolnostojące – w tych warnikach do makaronu podstawa zintegrowana jest bezpośrednio z resztą urządzenia. Co za tym idzie, mogą one stanowić samodzielne stanowiska pracy. Dość często wyposażone są one w dodatkowe półki gdzie można schować nieużywane przedmioty.

Makaroniarka, więc powinna być dostosowana do ilości miejsca, jakie posiadacie. W większych lokalach gastronomicznych można stosować te wolnostojące. Natomiast mniejsze raczej powinny zdecydować się na wersje nastawne.

Jakie składniki można przygotować w makaroniarkach?

Terminy urządzenia do gotowania makaronu lub warnik do makaronu to dość mylące sformułowania. Wynika z nich, wprost, że w maszynach tych można tak naprawdę przygotować tylko makaron. Nie jest to prawdą. Jak podają producenci, maszyny te przeznaczone są do bezpośredniej obróbki termicznej potraw polegającej na gotowaniu. Więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby we wnętrzu umieścić warzywa, pierogi czy też jajka. Co za tym idzie urządzenia te są bardziej uniwersalne niż by się mogło wydawać.

Makaroniarka – o czym pamiętać przy jej wyborze?

Makaroniarka gastronomiczna to urządzenie mechaniczne, które charakteryzowane jest przez najrozmaitsze parametry. My postaramy się przybliżyć Państwo te najważniejsze. Wówczas będziecie wiedzieć na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie warnika do makaronu. Tak, więc do dzieła!

  • Wymiary – nie możemy zapomnieć, że długość, szerokość wysokość to istotne cechy opisujące tego typu maszyny. To właśnie one będą determinowały ilość zajmowanego miejsca.
  • Źródło energii – w zależności od modelu urządzenia do gotowania makaronu mogą być one zasilane:

o   energią elektryczną

o   gazem.

Co za tym idzie w swoim lokalu musicie posiadać odpowiednią instalację do podłączenia.

  • Wydajność – każdy producent podaje, jaką wydajność będą miały ich warniki do makaronu. Powinniśmy dostosować ją w taki sposób, aby nie zabrakło nam składników w tak zwanych godzinach szczytu.
  • Ilość koszy – urządzenie do gotowania makaronu może posiadać różne ilości koszy, do których wsypujemy produkty. Wartość ta tak naprawdę determinuje to ile rzeczy będziemy mogli przygotować za jednym razem.
  • Przyłącze wody – jego obecność w warnikach do makaronu pozwala automatycznie nabierać potrzebną wodę.
  • Moc– wpływa ona bezpośrednio na szybkość gotowania produktów znajdujących się we wnętrzu warnika do makaronu.

Zasilanie warników do makaronu.

Zdajemy sobie sprawę, że lokale gastronomiczne posiadają różne instalacje na swoim wyposażeniu. Z tego też względu wprowadziliśmy do swojej oferty dwa rodzaje warników do gotowania makaronu. W ten oto sposób wyróżniamy:

  • Makaroniarki elektryczne.
  • Makaroniarki gazowe.

Mamy nadzieję, że dzięki takiemu posunięciu każdy wybierze odpowiednie urządzenie dla siebie.

Przydatna makaroniarka w lokalach kuchni włoskiej.

Warniki do gotowania makaronu to urządzenia przydatne w lokalach kuchni włoskiej. To tam przygotowuje się ogromne ilości makaronu. Również znajdą one swoje zastosowaniach w innych miejscach. Tam serwuje się tradycyjne potrawy kuchni polskiej czy też chińskiej. Ułatwiają one znacząco gotowanie dużej ilości najrozmaitszych produktów. Dlatego warto się zastanowić nad ich zakupem. Szczególnie w sytuacji, gdy proces te u Państwa wykonywany jest dość często.

Produkt dodany do listy życzeń

Serwis wykorzystuje pliki cookies m.in. w celu poprawienia jej dostępności, personalizacji, obsługi kont użytkowników czy aby zbierać dane, dotyczące ruchu na stronie. Każdy może sam decydować o tym czy dopuszcza pliki cookies, ustawiając odpowiednio swoją przeglądarkę. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie Sklepu.